Читај ми!

Перишић: Несагледива штета за културу

Штета која је настала пошто је изгорео део архивске грађе у БиХ је несагледива а култура и наука остали су без значајних извора за проучавање прошлости, сматра директор Архива Србије Мирослав Перишић.

Директор Архива Србије Мирослав Перишић огласио се поводом демонстрација у Сарајеву на којима је изгорео део архивске грађе Архива Босне и Херцеговине (БиХ).

Перишић је оценио је да је штета несагледива и да су култура и наука остали без једног дела значајних извора за проучавање прошлости.

Перишић апелује на све владе држава у којима архиви нису довољно заштићени да предузму све што је у њиховој моћи како би се благо које се налази у њима заштитило од могућих оштећења или уништења, а посебно да предузму све мере по савременим стандардима како би се убудуће избегле овакве и сличне немерљиве штете, наведено је у саопштењу из Архива Србије.

"Зграде архива у свакој држави би по вредности свега што се у њима чува морале да буду посебно заштићене", напоменуо је Перишић и позвао је колеге из државних архива са територије бивше Југославије да се окупе и размотре могућности како да заједничким снагама, стручношћу и солидарношћу заштите благо које је архивистима поверено на чување.

Подсетио је да су богатство и значај архивске грађе која се налази у Архиву БиХ од непроцењиве вредности и значаја за историју народа како БиХ, тако и Балкана и Европе.

"И на личном, људском плану као колеги јасан ми је осећај губитка и туге који осећају сарајевски архивисти. Као историчару који је више пута имао задовољство да истражује у Архиву БиХ добро ми је позната љубазност, професионалност и стручност колега који тамо раде", каже Перишић.

Колектив Архива Србије и Перишић изразили су солидарност са колегама у Архиву БиХ и нуде им сваку врсту стручне помоћи на спашавању угрожене архивске грађе и санирању последица оштећења као и помоћ ради што скоријег наставка рада у тој установи.

Део Архива БиХ, који се налази у згради Председништва БиХ, изгорео је јуче у пожару који су изазвали учесници демонстрација у Сарајеву. Директор ове институције Андреј Родинис изјавио је јуче Фени да је нестала највреднија и непроцењива архивска грађа.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару