Читај ми!

Ситуација у Ужицу, последња опомена

Грађани Ужица поново могу користити воду за пиће, а процес санације акумулације трајаће више месеци и биће потребнo неколико милиона евра за ту намену, рекао је за РТС директор "Србијавода" Горан Пузовић. Ово мора бити последња опомена свима нама у Србији, каже Пузовић.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је да иако су Ужичани јуче добили воду, после више од 40 дана, тиме није решен проблем снабдевања у том граду, већ је "само угашен пожар".

"Живот акумулације Врутци је живот становника Ужица", рекао је Пузовић гостујући у Дневнику РТС-а и захвалио се грађанима јер су поштовали процедуру и били солидарни у претходним данима.

"Водовод који је доведен са Сушичких врела ће послужити само да се превазиђе ово тешко време. У овим тренуцима се ради пројектни задатак, који ће ићи у два смера. Први смер је везан за посао санације акумулације Врутци, а други за изградњу нове фабрике воде, која ће моћи у оваквим инцидентним ситуацијама да реагује на прави начин", рекао је Пузовић.

Према његовим речима, временски период за санацију ће бити дуг, а и средства за те пројекте неће бити мала, односно ради се о неколико милиона евра.

"Водоснабдевање је апсолутни приоритет у нашој земљи. У централној Србији нема водоснабдевања без великих акумулација. Самим тим ми морамо променити наш однос према тим објектима, морамо газдовати на начин који ће нам омогућити да их користимо дуг период", навео је директор "Србијавода".

Пузовић је додао да свака акумулација стари, али да тај период не мора бити 30 година, већ да нашим понашањем можемо допринети да акумулација траје 70, 80 година.

"Имамо неколико градова у Србији који се снабдевају са великих акумулација, и сви ти објекти су као и Врутци нападнути са разних страна. Морамо на основу законске регулативе допринети да на правилан начин газдујемо њима", каже Пузовић.

Како је рекао, буџет којим располажу је јако мали, а новац који имају потрошиће се тамо где је најургентније.

"Изаћићемо са планом шта све треба да се уради да се ова ситуација не понови. Превентива је јако битна, као и да се подигне свест наших грађана", рекао је Пузовић.

Говорећи о одговорности за ситуацију у Ужицу, директор "Србијавода" је рекао да надлежни раде свој посао, али да он не може да се заврши за пар дана.

"Јавност ће бити обаваштена о свему што се буде дешавало, одговорни ће бити процесуирани. Ово мора бити последња опомена свима нама у Србији", закључио је Пузовић.

После 43 дана забране, Ужичани од јуче поново могу воду из водовода да користе за пиће и припрему хране. Да је вода безбедна, показала је анализа Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару