Захтев Удружења избеглих хрватској влади

Коалиција удружења избеглица, чији је председник Миодраг Линта, затражила је од Владе Хрватске да хитно донесе препоруку државном тужилаштву те земље којом ће одустати од захтева да Срби, против којих се воде судски поступци, врате уложена средства у обнову порушених кућа јер у њима не живе.

Коалиција удружења избеглица затражила је од Владе Хрватске да хитно донесе препоруку државном тужилаштву те земље којом ће одустати од захтева да Срби, против којих се воде судски поступци, врате уложена средства у обнову порушених кућа јер у њима не живе.

Како се наводи у саопштењу Коалиције удружења избеглица посебно је алармантана ситуација за око 60 српских породица са подручја општине Пакрац и Дарувар где су хрватски судови донели пресуде да наведене породице морају да врате уложена средства у обнову у висини од 30.000 до 50.000 евра.

Коалиција је истакла да тим пресудама Хрватска крши темељно људско право на несметано уживање приватног власништва, што гарантује члан 48. устава те земље и Европска конвенција о људским правима и грађанским слободама.

Породице којима је наложено да врате уложена средства, како се додаје у саопштењу, немају тај новац, због чега хрватски судови доносе решења о извршењу наплате принудним путем на оствареним пензијама и продајом некретнина, наводи се у саопштењу које је потписао председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

Иако је Хрватска прошле године усвојила измене и допуне Закона о подручјима посебне државне скрби, којима је власник обновљене куће више не мора у њој да живи најмање десет година и да у том року не сме да је отуђи без сагласности надлежног Министарства, хрватска општинска и жупанијска тужилаштва нису одустала од тужби које су подигле против српских повратника пре тих измена и допуна, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару