Читај ми!

Шуга у београдској болници

Посете Клиници за гастроентерологију КЦС укинуте због појаве шуге којом је заражено медицинско особље те клинике. Извор инфекције пацијент који је смештен на интензивној нези.

Све посете Клиници за гастроентерологију од данас су забрањене, јер је шугом заражено 16 запослених и то 15 медицинских сестара и један помоћни радник, потврдила је Танјугу начелница Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција КЦС др Весна Миољевић.

Др Миољевић је нагласила да је извор инфекције пацијент који је смештен на интензивној нези ове клинике и да је заражено особље које је било у контакту са њим.

Заражено особље је под контролом лекара специјалисте дерматовенеролога и сви су послати на кућно лечење.

"Од уторка су забрањене посете интензивној нези, забрањен је пријем на интензивну негу, а од данас су забрањене посете и на самој Клиници за гастроентерологију", нагласила је др Миољевић.

Код пацијента који је "резервоар инфекције" пре четири дана дијагностикована је "норвешка шуга", а како објашњава др Миољевић, реч је о облику шуге који је инфективнији од класичног облика.

"Код овог облика шуге на површини коже зараженог налази се већи број узрочника. Присуство на кожи олакшава брже преношење са оболеле на здраву особу. То је разлог што су медицински радници који су били у контакту са овом особом оболели", нагласила је др Миољевић.

Додала је да међу пацијентима нема заражених и да ће сви пацијенти са интензивне неге који су са зараженим били у контакту а којима здравствено стање то дозвољава, бити отпуштени кући.

"За сада ће на одељењу интензивне неге остати пацијент код кога је дијагностикована шуга и један пацијент који због свог здравственог стања не може бити упућен на кућно лечење", објашњава др Миољевић.

Без обзира на смањен број медицинских сестара, Миољевићева каже да ће бити обезбеђен рад интензивне неге и осталих одељења на Клиници за гастроентерологију.

Шуга је заразна инфекција коже, промене се углавном јављају на рукама и прегибним површинама, а зараза се шири директним контактом са оболелима. Обољење је излечиво уз одговарајућу терапију.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару