Читај ми!

Крај "лажним" факултетима?

Због сумњиво стечених уверења, у Новом Пазару затворени центри Интернационалног универзитета из Брчког и Фармацеутско-здравственог факултета из Травника. У Просветној инспекцији кажу да до следећег октобра у Србији неће постојати ниједно издвојено одељење које не ради у складу са прописима.

Одељење за образовање у Влади Дистрикта Брчко, због сумњиво стечених уверења, тражи на увид комплетну документацију Интернационалног и Европског универзитета. У Србији су у Новом Пазару затворени центри Интернационалног универзитета из Брчког и Фармацеутско-здравственог факултета из Травника.

Када су проверили документа Европског универзитета, службеници Одељења за образовање Дистрикта Брчко утврдили су да су издате дипломе незаконите и да немају академску вредност. Утврђено је да су студенти полагали по осам испита дневно и да су незаконито прелазили са других факултета.

"Овде се ради о системској деструкцији високог образовања и видећемо како ће друштво одговорити на све ово", рекао је Момчило Пољић, начелник Одељења за образовање у Влади Дистрикта Брчко.

Суд је одложио одлуку забране рада универзитету.

"Чекамо одлуку суда, до тада радимо нормално, ове недостатке које имамо, објективно, отклањаћемо у ходу", рекао је Мирко Куљић, продекан Европског универзитета.

Од једног београдског државног факултета на коришћење је затражена библиотека. Захтев је одбијен. Када се дипломац из Брчког жалио Сенату Универзитета у Београду што је наш Правни факултет одбио да му призна основне студије и дозволи упис на мастер студије, жалба је такође одбијена.

"Ево, видели смо шта се дешавало с тим факултетом у Брчком. Један професор предаје 70 предмета. И због тога сада тек није чудо зашто Правни факулет није дозволио да се такав студент упише на наш факултет", рекао је декан Правног факултета Сима Аврамовић. 

С друге стране, истиче, чињеница је да је до тог тренутка факултет био акредитован.

"Улазимо сада заиста у период када ћемо морати озбиљно да размотримо проблем нострификација страних диплома, јер то од нас заиста захтева и Европска унија", каже Аврамовић.

У Просветној инспекцији рекли су да до следећег октобра у Србији неће постојати ниједно издвојено одељење које не ради у складу са прописима.

"Ми смо поступали по пријави и извршили надзор у Пазару, и тамо смо затекли неке уговоре у центрима, наложили смо мере и сви ти центри су затворени. Ми смо их упутили на начин како могу да отворе универзитет код нас, нисмо против тога, али то мора да прође одговарајућу процедуру", рекао је начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић.

Студенти који уписују факултете који немају дозволу за рад сами за то сносе одговорност, кажу у инспекцији. Како до тога не би дошло, податке о ономе што желе да упишу могу добити и од инспекције и од Комисије за акредитацију.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару