Читај ми!

Вода за пиће у Ужицу од петка

Резултати треће анализе воде из ужичког водовода биће готови тек у петак, рекла је републичка санитарна инспекторка Снежана Тадић. Уколико и ти резултати буду без присуства алги, забрана коришћења воде за пиће и припремање хране биће укинута, истиче инспекторка.

Републичка санитарна инспекторка Снежана Тадић изјавила је Танјугу да ће тек у петак бити готови резултати треће анализе воде из ужичког градског водовода.

Како је рекла, тек тада, уколико и ти резултати буду без присуства алги, биће укинута забрана коришћења воде за пиће и припремање хране у Ужицу.

"Чекам резултат коначног испитивања Завода за јавно здравље од 2. фебруара, док су анализе узорака узетих 31.јануара и 1.фебруара које су радили Завод за јавно здравље Ужице и Институт Батут биле у реду. Без још једне потврде исправности воде, како је предвиђено прописима и законом, нећу укинути забрану", рекла је Танјугу Снежана Тадић.

Републичка санитарна инспекторка је 26. децембра донела Решење о забрани коришћења воде за пиће и спремање хране из ужичкох водовода због појаве алги у акумулацији Врутци, са које се Ужичани снабдевају пијаћом водом.

Акумулација Врутци је ван функције, а Ужичани се после изградње алтернативног цевовода са пијаћом водом снабдевају са изворишта Сушичка врела у општини Чајетина.

Комисија коју је формирала Влада Србије на састанку у Ужицу усвојила је нацрт пројектног задатка за реконструкцију постројења за третман воде у Ужицу и за санацију акумулације Врутци, који ће за седам дана бити финализовани, а до 15.фебруара упућен Влади на даље поступак.

Првослав Марјановић са Института “Јарослав Черни” после састанка је рекао новинарима да реконструкција постројења за третман воде, осим реконструкције објекта и поправке филтера, предвиђа додатну обуку запослених у ужичком Водоводу и опремање лабораторије савременом технологијом.

"У почетку посао у овом делу биће поверен стучним институцијама, до оспособљавања ужичког Водовода да могу сами да преузму посао. Реконструкција ће трајати три до четири месеца. Колико ће коштати у овом тренутку не знамо, али је реконструкција таквог постројења у Крушевцу коштала око осам милиона евра", рекао је Марјановић.

Град Ужице треба да уради Главни пројекат реконструкције, која може да почне одмах по добијању свих сагласности и обезбеђивању средстава, истакао је Марјановић.

Усвојен је и програм оперативног и надзорног мониторинга у циљу ефикаснијег праћења ситуације на акумулацији Врутци.

Санација акумулације Врутци ће, према његовим речима, трајати дуже због промене структуре екосистемске заједнице у акумулацији, која је последица дугорочних промена у сливу и на самој акумулацији.

"Биће урађен План зоне санитарне заштите и План заштите вода слива акумулације Врутци. Потребно је између осталог изградити канализациона постројења у насељима у околини Врутака, као и ревизију режима рада акумулације, како би се ускладио са пројектном документацијом, што сада није случај", нагласио је Марјановић.

Напоменуо јр да ће Влада Србије у сарадњи са градом Ужице донети одлуку ко ће који део пројекта реконструкције и санације финансирати и ко ће бити извођачи радова.

До реализације ових послова, грађани Ужица пијаћом водом снабдеваће се са алтернативног изворишта у Сушичким врелима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару