Читај ми!

ДРИ: Четири пријаве против ПИО фонда

Због исплаћивања кредита запосленима за стамбене потребе, Државна ревизорска институција поднела је четири захтева за покретање прекршајног поступка против ПИО фонда. Стамбени зајмови одобравани у складу са законом, истичу у ПИО фонду.

Државна ревизорска институција (ДРИ) поднела је четири захтева за покретање прекршајног поступка против одговорних у ПИО фонду, међу којима и против директорке Фонда Драгане Калиновић због стамбеног кредитирања запослених, изјавио је Танјугу председник ДРИ, Радослав Сретеновић.

ПИО фонд је у периоду од 2007. до 2012. године исплаћивао кредите запосленима за стамбене потребе на основу свог правилника, што није у складу са чланом 151. и 171. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, као ни са чланом 58. Закона о буџетском систему, објаснио је Сретеновић.

Запослени у ПИО фонду, како је прецизирао, кредите су добијали по каматној стопи од 0,5 одсто са роком исплате од 10 до 30 година, у зависности од намене кредита.

Сретеновић је навео да се два захтева односе на покретање прекршајног поступка против директорке ПИО фонда Драгане Калиновић.

Захтев за покретање прекршајног поступка такође је поднет јер је у 2012. години ПИО фонд, супротно одредбама Закона о платама у државним органима и јавним службама, донео одлуку о стимулативном увећању плата запослених.

На основу те одлуке запосленима су увећане основице у односу на основице за обрачун плата које је утврдила Влада Србије, а расходи по том основу увећани су за 856 милиона динара, рекао је ревизор.

Према његовим речима, против одговорног лица у Фонду поднет је и захтев за покретање прекршајног поступка због одобравања зајмова за набавку зимнице, огрева и уџбеника на основу одлуке директорке Фонда.

Расходи за доделу ових зајмова износили су 145 милиона динара, иако није утврђено право запослених на ту врсту зајма, рекао је Сретеновић и додао да се у том случају није поступало у складу са чланом 56. Закона о буџетском систему.

Одговорни у ПИО фонду, међу којима је и директорка Фонда, за 177 запослених исплатили су плате у износу од 151 милион динара, јер су у 2012. години донели четири правилника о изменама и допунама правилника о унутрашњој организацији и систематизацији послова, објаснио је ревизор.

Тим правилницима, додао је он, утврђена су радна места за која није предвиђен коефицијент на основу Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама.

ДРИ је захтеве за покретање прекршајног поступка поднела надлежним судовима, а за те прекршаје законом су предвиђене казне од 10.000 до два милиона динара, рекао је Сретеновић Танјугу.

ПИО: Стамбени зајмови одобравани у складу са законом

Републички Фонд за пензијско и инвалидско осигурање није добио прекршајну пријаву коју је против њихове директорке Драгане Калиновић поднела Државна ревизорска институција (ДРИ) због зајмова за стамбено кредитирање запослених, рекла је Танјугу директорка Сектора за односе са јавношћу Фонда Јелица Тимотијевић, истичући да су зајмови одобравани у складу са законима и општим актима.

Према речима Тимотијевићеве, средства за стамбено кредитирање запослених планирана су у финансијским плановима Фонда које су сваке године разматрали и усвајали Управни одбор и Народна скупштина.

Према Правилнику Фонда, камата на одобрени зајам износила је 0,5 одсто годишње, што је било усаглашено са чланом 33 Уредбе о решавању стамбених потреба изабраних, постављених и запослених лица код корисника средстава у државној својини, а висина зајмова била је условљена висином расположивих средстава, истакла је она.

Тимотијевићева је објаснила да је материјално-финансијско пословање и наменска употреба средстава код РФ ПИО често била предмет контроле буџетских инспекција и ревизија. Само од 2000. године извршено је шест контрола и ревизија, које никада нису ставиле примедбу на давање зајмова запосленима или довеле у питање правни основ за ову врсту давања, који се враћају у целости, напоменула је она.

Истовремено, Надзорни и Управни одбор Фонда, као и остали органи управљања упознати су са Извештајем Државне ревизије и својим закључком потврдили су да прихватају образложења стручне службе о узроцима који су довели до уочених неправилности и да ће до краја пратити спровођење свих препорука које је ДРИ дала у свом извештају, навела је она.

Тимотијевићева је истакла да је још 1996. године донет Правилник о решавању стамбених потреба запослених у РФ ПИО, и од тада се у Фонду одобравају зајмови запосленима за побољшање услова становања, куповину стана или за доградњу и проширење неодговарајућег стана.

Одредбом члана 58 Појединачног колективног уговора из 1996. године, који је закључен на неодређено време, и који, према сада важећем Закону о раду, спада у категорију колективних уговора који су и даље на снази, одобравани су зајмови запосленима за изградњу и побољшање услова становања, објаснила је она.

Према њеним речима, Уредбом о накнадама и другим примањима запослених у организацијама обавезног социјалног осигурања, која је ступила на снагу 6. марта 2013. године, уређени су услови под којима запослени у организацијама обавезног социјалног осигурања остварују право на накнаду плате, накнаду трошкова који настају у вези са њиховим радом и друга примања, начин остваривања права и висина накнаде и друга примања. 

Уредба је донета на основу члана 11 Закона о платама у државним органима и јавним службама, а тим законом и уредбом у потпуности су уређене плате, накнаде плате и друга примања запослених у ПИО фонду, објаснила је она.

Ступањем на снагу Уредбе престао је да важи Правилник о решавању стамбених потреба запослених у Фонду и обустављено је давање, истакла је Тимотијевићева.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару