Читај ми!

Предраг Бандић, херој из ваздуха

"Ово је нешто због чега постојимо, oво је наш живот", каже бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде, после евакуације завејаних грађана код Фекетића. У интервјуу за РТС оцењује да је акција у којој је око 250 људи евакуисано хеликоптерима, била веома ризична и да су сви припадници војске применили све своје знање.

Због високих снежних наноса у Војводини, чак ни тенкови нису могли да се пробију до завејаних грађана. Зато је помоћ стигла из ваздуха. Војним хеликоптерима Војске Србије евакуисано је готово 250 људи.

У интервјуу за РТС, бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде, каже да је било веома тешко и да се нада да су грађани Србије схватили поруку војске: "Када је најпотребније, ми смо ту - на нас увек можете рачунати."

"Било је изузетно тешко започети ову акцију зато што смо имали врло мало информација, колеге које су земаљским путем кренуле у ослобађање унесрећених, били су заблокиране, кретале су се изузетно тешко и ту је информација која је стигла из ваздуха била кључна - да је ситуација још тежа него што смо очекивали", напомиње генерал Бандић.

Према његовим речима, они који су стизали копненим путем уложили су надљудски напор у покушају да ослободе колону, а они из ваздуха показали су врхунски патриотизам и професионализам, јер су услови били ван граница безбедности.

"Прве снимке које смо направили из ваздуха показали су да је ветар изузетно јак, да носи велике количине снега, да се земља не види, да места слетања не могу да се уоче. Људи покушавају да се на различите начине групишу, излећу пред хеликоптер, тражећи помоћ. На самој земљи се изузетно тешко дисало због оштрог ваздуха, лепило се све за очи, за лице, за руке. Хладноћа је била толико велика да су они који су опслуживали хеликоптере оставили малтене прсте и кожу на металу", описује генерал Бандић ситуацију у којој су се нашли пре два дана код Фекетића.

Додаје да је то била веома ризична операција у којој су сви припадници војске применили све своје знање. Ипак, каже, то их није изненадило, јер Војска Србије увек има планове које прави унапред за сваку такву ситуацију - одређује снаге, предвиђа, планира и оспособљава људе да раде у таквој ситуацији.

Генерал Бандић каже да су се његове колеге и он у оваквим ситуацијама налазили небројано пута, али признаје да је ова била специфичнија.

Фотографија на којој генерал Бандић у наручју држи бебу обишла је ових дана не само Србију већ и свет.

"Таква слика могла је да буде приказана и са било којим другим припадником војске који је тамо био. Ово је наш живот, оно због чега ми радимо", истиче генерал Бандић.

Према његовим речима, заједнички утисак након анализе првог дана евакуације завејаних био је једногласан - "Ово је нешто због чега постојимо. Ово је наш живот."

"Кад смо видели људе којима смо помогли, више није било дилеме да ћемо сутрадан наставити без обзира на услове у којима смо радили. Морали смо да нађемо линију између огромне жеље и мотивације људи да понуде помоћ унесрећенима и једног срљања у небезбедан терен", истиче генерал Бандић.

Коментаришући то што су се многи питали откуд тамо команданти, каже да би било илузорно да је он био у својој канцеларији док припадници 204. извршавају задатке у условима који нису безбедни.

Генерал Бандић је истакао и да је евакуација завејаних била пример одличне сарадње војске, ватрогасаца, полиције и грађана.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару