Читај ми!

Српски парадокс "белих мантила"

Мале плате и ограничење запошљавања у јавном сектору натерали многе лекаре да траже посао у иностранству. Србија, притом, већ сада има недовољно одређених специјалности. Подаци показују да ће за пет до седам година 60 одсто лекара већине специјалности отићи у пензију.

Немогућност запошљавања и мале плате натерали су многе лекаре да траже посао у иностранству. Због тога, али и због Закона који ограничава запошљавање у јавном сектору, прети опасност да у Србији неће бити довољно белих мантила. Неки специјалисти су већ сада дефицитарни.

Нови Закон о запошљавању само је потенцирао и ставио у жижу јавности проблем запошљавања лекара.

Тај проблем је постојао и раније, наглашава Миљко Ристић, директор КЦС-а, којем тренутно недостаје 105 лекара - 50 су запослили из својих средстава, али им Фонд не дозвољава да приме више од пет лекара.

У КЦС-у, каже, годинама постоји недостатак лекара, пре свега у радиологији, анестезиологији.

"Број постеља се није мењао годинама, а обим посла се повећао у неким клиникама и десет пута. Онда је логично да се промени принцип запошљавања. Мислим да је крајње време да се сада измене та правила која су на штету и пацијената и лекара који завршавају и који чекају на бироу рада", истиче професор Ристић.

А док се принцип запошљавања не промени - у Србији посао чека више од 14 хиљада медицинских техничара и лекара, међу којима је шездесетак специјалиста.

Због тога све већи број одлази у иностранство, посао најчешће добију у Немачкој и Словенији, али и у скандинавским земљама и на Блиском истоку. Само прошле године, потврду о лиценци из Лекарске коморе узело је чак 800 лекара.

"Све је то почело пре отприлике годину дана, када су сертификати добре праксе који су им неопходни за одлазак у иностранство, почели да се траже на дневној бази. Њима више не треба нострификација диплома", каже директорка Коморе докторка Тања Радосављевић.

Тренутно се у Немачкој, у двадесет болница, траже пулмолози. Одлазе млади лекари, одмах добијају специјализације и почињу да раде.

Србија, с једне стране, има две и по до три хиљаде незапослених лекара док, с друге стране, већ сада има недовољно одређених специјалности.

"Ако се настави оваква политика сигурно је да ћемо тражити лекаре, а неће их бити, иако их је сада у изобиљу. Требало би, избори су ту пред нама, да нова влада питање запошљавања лекара реши што је пре могуће", истакао је Ристић.

Докторка Тања Радосављевић каже да има података да ће за пет до седам година, 60 одсто лекара већине специјалности отићи у пензију.

"Са забраном запошљавања у јавном сектору, тешко ћете наћи замену. С друге стране, да бисте направили једног лекара специјалисту вама је потребно више од десет година", истиче Радосављевићева.

Осим преко Националне службе за запошљавање многи лекари у иностранство одлазе и преко приватних агенција.

Више од 150 младих лекара и медицинских радника пријавило се на конкурс за посао у једној од највећих светских клиника за спортску медицину - "Аспетар" из Катара - на основу споразума које је Министарство омладине и спорта потписало с том клиником.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару