Читај ми!

План за решавање старих предмета

Врховни касациони суд припремио Национални план за решавање предмета који трају дуже од две године. Према извештајима до 30. јуна 2013, у Србији је било 1.744.000 старих предмета.

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић поручио је грађанима Србије да се, уколико се њихова суђења не заказују, могу пожалити председницма судова или њему лично.

Милојевић је посебно истакао да је тај суд припремио Национални план за решавање старих предмета - који трају дуже од две године, а којих је у Србији око 1,7 милиона, од којих се милион и по закочило у извршењу.

Планом су предвиђена општа начела и мере за решавање тог проблема, а међу којима је посебно важна контрола динамике заказивања суђења.

"Циљ тог плана је енергично савладавање прилива предмета. Ако ми, судови, савладамо прилив предмета, односно више од прилива, свакако ће се решити и дуготрајни предмети", рекао је Танјугу Милојевић.

На основу општих начела, из националног плана који је донео ВКС у сарадњи са америчком агенцијом за помоћ у правној реформи - "Ју-Ес-Ејд" сви судови треба да израде своје програме за решавање тих предмета, указао је Милојевић.

До суда је, како је навео, да уради све што му процесни закони омогућавају и да заказује суђења у што краћим роковима.

Основна идеја је да сваки судија редовно саставља извештаје о динамици заказивања и одржавања суђења, о чему ће рачуна водити председник суда, док ће спровођење општих начела надгледати посебна комисија.

"Грађани треба да знају да се интензивно ради на томе. Уколико се њихови предмети не заказују благовремено и у одређеним роковима по програмима, они могу да се обрате председнику суда, а уколико ни то не уроди плодом - ВКС и председнику ВКС", поручио је Милојевић.

Он је истакао да овај програм није никакав притисак на судије. "Судије не морају да брину за своје понашање ако поступају по програму и уколико не успеју да пресуде по програму, а све су учинили са своје стране. За њих неће сигурно бити никаквих последица", нагласио је Милојевић.

Милојевић, који је судија више од 30 година, навео је да су председници скоро свих судова у Србији доставили ВКС своје извештаје о старим предметима и да ће их до 15. фебруара судије ВКС прегледати и видети који се проблеми јављају код дуготрајних спорова - да ли су објективне природе или су спорна нека правна питања.

Указао је да су проблеми друготрајниј суђења, махом, ван суда, објективне природе. "Ако је странка у иностранству, зна се да достављање траје шест месеци, а питање је да ли ће писмено добити и тад", навео је као пример.

Милојевић је поручио судијама да за правна питања и ставове могу да се обрате својим одељењима или вишим судовима.

Више од милион и по предмета скупља прашину

Председник ВКС је указао да План није донет без претходног разматрања, већ је у последње три године, у сарадњи са "Ју-Ес-Ејдом", примењен у 10 пилот судова у којима је у том периоду решено више од 50 одсто предмета који трају дужи низ година.

"То је била полазна основа за израду националног плана, а примењени програми су били засновани на доброј пракси ЕУ и САД", навео је Милојевић.

Према извештајима до 30. јуна 2013, у Србији је било 1.744.000 старих предмета, односно предмета који трају преко две године.

Од тога је у основним судовима 1.650.000, а чак 1,5 милиона предмета тиче се извршења.

Најчешће су у питању извршења због не плаћања комуналних рачуна, која се спроводе на основу веродостојне исправе.

Када је упитању јавност рада правосудних органа, Милојевић је истакао да се залаже да све седнице Високог савета судства буду отворене за јавност, јер, како је рекао, никаква питања која решава то тело нису под тајном било које врсте било државне или службене.

"На седницама се расправља о текућим питањима везаним за судство за које је јавност заинтересована и пре свега грађани. Видеће и сами кад буду јавне видећете да се ту не дешава ништа специјално, да ли је то предлагање судија за избор, председнике судова", навео је судија.

Према његовим речима, таква је пракса у земљама ЕУ и САД.

Милојевић је поручио да ће ВСС завршити избор за све председнике судова, али неће давати предлоге за кандидате, док се не формира нова скупштина.

Најавио је и расписивање нових конкурса за још стотинак судија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару