Читај ми!

Још без процене штете у Прохору Пчињском

Због тога што се чека дозвола Завода за заштиту природе, рашчишћавање и уклањање шута из дворишта манастира Свети Прохор Пчињски још није почело. Тек након чишћења моћи ће да се процени штета коју је проузроковао пожар, изјавио епископ врањски Пахомије.

Рашчишћавање и уклањање шута из Краљевог конака, једне од зграда у дворишту манастира Свети Прохор Пчињски, која је потпуно изгорела у пожару, још није почело, јер се чека дозвола Завода за заштиту природе, изјавио је епископ врањски Пахомије.

Епископ је приликом обиласка манастира изјавио да тек након уклањања шута из просторија Краљевог конака Комисија републичког Завода за заштиту споменика културе може да утврди размеру штете и у ком обиму је оштећен конак, али и да донесе адекватан закључак о његовој обнови.

"Одмах смо о избијању пожара обавестили надлежне институције како на локалном, тако и на републичком нивоу. Завод за заштиту споменика културе из Београда дошао је међу првима, а биле су и инспекције из Врања на челу са општинским тужиоцем, који је узео узорке и све оно што је неопходно да би се донео адекватан налаз о узроку избијања пожара", рекао је епископ Пахомије новинарима.

Према његовим речима, конак је био без намештаја и ствари, јер је у току било његово реновирање, а од црквених ствари једино је изгорео велики крст из 18. века који због величине није могао да стоји у цркви.

"Ватрогасци су били толико пожртвовани при гашењу пожара да су против свих њихових правила ускакали у ватру да би локализовали пожар како не би прешао на стари део комплекса манастира. Након што је пожар локализован, верници и свештенство Епархије врањске су целу ноћ 27. на 28. јануар гасили пожар, као и цео наредни дан", рекао је епископ Пахомије.

Како је рекао, нису тачни наводи у неким медијима да манастир није имао адекватну противпожарну заштиту и да се због тога ватра тако брзо проширила.

"Није тачно да Српска православна црква не води рачуна о сигурности наших објеката. Институција 'Висан' редовно контролише наше противпожарне апарате, последња контрола је била у новембру 2013. године, а по закону, контрола је обавезна сваких шест месеци", рекао је епископ врањски.

Без процене нема пројекта обнове 

Директор Канцеларије Владе Србије за сарадњу са црквама и верским заједницама Милета Радојевић изјавио је да се нада да ће "људи од струке констатовати да штета није толика да ће на неколико година морати да буде одложена његова обнова".

"Не може се ништа планирати док комисије Завода за заштиту споменика културе не утврде степен оштећености и док се не сачини пројекат санације и обнове, по коме ћемо моћи да планирамо и средства", рекао је Радојевић.

Упитан за сумње да је пожар био подметнут, с обзиром на то да је 8. септембра 2013. године у дворишту манастира у близини истог Краљевог конака избио пожар за који је утврђено да је био подметнут, Радојевић је одговорио да не верује у то.

"Не знам да ли има било какве везе и не бих то повезивао, пожар се једноставно деси. Не верујем да је намерно подметнут, јер је ту било много народа, па би свакако неко могао то да примети", рекао је Радојевић.

Према изјавама очевидаца, у 10.30, 27. јануара, када је пожар избио у Краљевом конаку, у манастиру је због славе Свети Сава било 60-70 гостију и сви су ручали када се трпезарија испунила димом.

Један од монаха, отац Николај, отишао је до горњег спрата конака да провери одакле долази дим, али тамо се ништа није видело нити осећало, док јак ветар није у тренутку распламсао ватру за коју је касније утврђено да је избила у делу крова где се налази оџак.

Манастир из 11. века Свети Прохор Пчињски налази се у пределу заштићеног природног добра Долина Пчиње, у слабо приступачном делу општине Бујановац, а у непосредној близини границе с Македонијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару