Читај ми!

РРА: Емитери да воде рачуна о равноправности

Емитери су у обавези да током предизборне кампање поступају у складу са законом и поштују начело равноправне заступљености кандидата у изборном процесу, поручују из Савета РРА.

Савет Републичке радиодифузне агенције од свих емитера у Србији очекује да током предизборне кампање поступају у складу са законима и општеобавезујућим упутствима и стриктно поштују начело равноправне заступљености кандидата у изборном процесу, као и правовременог и истинитог обавештавања јавности.

Током предстојеће предизборне кампање Савет ће бити у сталном заседању и реаговаће на свако кршење прописа, наводи се у саопштењу.

РРА доставиће Агенцији за борбу против корупције све податке који су битни за њен рад и одлучивање у делу у којима та Агенција има законске надлежности контроле емитера.

Савет РРА позива све емитере да у случају било каквих дилема контактирају РРА, како не би дошли у ситуацију да своје уредничке одлуке правдају погрешним тумачењем било ког правног акта.

У саопштењу се емитери подсећају да садржај у рекламним порукама (спотовима) и плаћеним терминима, мора бити истинит и проверљив надлежним државним органима.

Дозвољено је користити искључиво јавне аудио-визуелне снимке, забрањено је користити тајне снимке, неприхватљиве симболе и слично, као и коришћење имена, лика, гласа или дела оних лица која нису учесници изборног процеса, без њихове сагласности.

Није дозвољено износити податке или оптужбе о било којим лицима, осим уколико ти подаци нису јавно доступни од стране надлежних државних органа.

Забрањено је користити наводе из истражног поступка који се водио против неког лица, уколико је то лице правоснажно ослобођено, одбијена оптужба или поступак обустављен, наводи се у саопштењу.

Није дозвољено емитовати садржаје којима би могла да се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица, или групе лица, због различите политичке опредељености, укључујући садржаје којима се вређају част, углед и приватност грађана, посебно оних који нису директни учесници изборног процеса.

Није дозвољено манипулисање изјавама, саопштењима и слично садржајима са циљем промене њиховог основног смисла, што представља повреду начела истинитости, потпуности и одређености огласне поруке.

Савет тражи од емитера да стриктно и без изузетка примењују Закон о оглашавању, а да у случају било какве недоумице о могућем кршењу емитовањем неког спота, имају могућност да се обрате Савету РРА и затраже тумачење.

У оваквим случајевима Савет ће на захтев емитера одговорити у року који неће бити дужи од 24 сата.

Истовремено Савет очекује да учесници изборног процеса равномерно распореде оглашавање на националне, регионалне и локалне емитере.

Савет овом приликом још једном изражава жаљење што Скупштина Србије није формирала Надзорни одбор, који по Закону о избору народних посланика има значајна овлашћење у односу на медије, а која нису на располагању РРА и Савету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару