Читај ми!

Зрењанин, спасени путници из сметова

Због невремена и снежних намета у Зрењанину проглашена ванредна ситуација. Пут од Перлеза ка Стајићеву је блокиран, а сви са тог пута су евакуисани. Евакуација завршена, а у два налета хеликоптера евакуисане 84 особе. Предраг Марић: Никако на пут без преке потребе.

19.35 - Деоница пута између Перлеза и Ченте проходна за саобраћај. 

18.30 - Завршена евакуација, спасено 84 завејаних путника, рекао портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић.

17.10 - Више се неће радити милом, до мрака сви морају бити евакуисани, рекао Предраг Марић.

16.30 - Евакуисани сви путници из аутобуса на линији Стајићево-Перлез, јавља репортер РТС-а. 

13.36 - Иако је у зрењанинским школама субота требало да буде радна, ђаци ће због невремена остати код куће, одлучио градоначелник Иван Бошњак.

12.00 - Штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију на подручју средњег Баната. Грађани све информације могу добити на број телефона Штаба: 023/315-02-02.

11.25 - Војска помаже у деблокади путева. 

Снежни наноси висине око четири метра и удари ветра од преко 100 километара на сат, завејали су од синоћ више десетина људи на путу Зрењанин-Београд на деоници Стајићево-Перлез. Евакуација завејаних је завршена, а војни хеликоптери пребацили су до зењанинске болнице 84 особе. Проглашена је ванредна ситуација у Зрењанину. Мећава је у већем делу земље.

Портпарол Министарства одбране мајор Јован Кривокапић рекао је Танјугу да су два војна хеликоптера са те локације, у пет налета, пребацила 84 особе до Ургентног центра зрењанинске болнице.

Како је агенцији Бета рекла портпаролка зрењанинске болнице "Др Ђорђе Јовановић" Маја Сладојевић, четворо евакуисаних дошло је у ту истанову. Они су прегледани и пуштени су кућама - један са лакшом повредом кука и троје њих са нижом температуром.

На путевима у околини Зрењанина где је због олујног ветра најкритичнија ситуација, екипе Сектора МУП-а за ванредне ситуације и других служби евакуисале су стотинак људи, рекао је заменик начелника Сектора Горан Николић и најавио да се ни за викенд не очекује ништа добро, када су у питању временске неприлике.

Путари кажу да је тешко да ће пут ноћас бити проходан, због ветра који непрестано наноси снег.

Ситуација је посебно тешка око Вршца, Јаше Томића, Ковачице, Панчева, Иђоша, Бачке Тополе, практично у целој Војводини, осим у Срему, навео је Николић и истакао да су на путу Београд - Суботица камиони препречили пролаз и са једне и друге стране, а сметови су и до три метра.

На деоницу пута Стајићево-Перлез код Зрењанина упућени су, како би помогли у евакуацији и рашчишћавају, и припадници одреда Жандрамерије из Новог Сада. Екипе на овој деоници и даље чисте пут, јавља дописник РТС-а.

Деоница пута између Перлеза и Ченте проходна за саобраћај, али саобраћај се одвија отежано због леда и снега који ветар непрестано наноси на пут. Путари чисте деоницу на сваких 10-15 минута, јавља дописник РТС-а.

Раније вечерас начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић истакао да се евакуација више неће радити милом и упозорио грађане да не крећу на пут.

"Ово време ће бити још лошије ноћас и никако не треба излазити на пут без преке потребе, а и не знам каква је та прека потреба када је људски живот у питању", истакао је Марић.

Министар одбране Небојша Родић рекао је раније за РТС да је велики број људи евакуисан у два налета хеликоптера. "Зачуђује одсуство одговорности грађана који се у оваквим случајевима крећу иза чистача снега и поново бивају заглављени", напоменуо је Родић.

Најкритичније је у Стајићеву, где је током ноћи евакуисано 15 људи и 40 средњошколаца који су збринути. Потпуне блокаде тог пута настале су јутрос у три сата.

"Критични су и Пожаревац, цела Војводина, осим Срема. Вероватно ће се у наредном периоду ићи на апсолутну забрану теретног саобраћаја на критичним подручјима", рекао је Марић.

Министар саобраћаја Александар Антић и в. д. директора ЈП "Путеви Србије" Зоран Дробњак изашли су на терен како би обишли деоницу Стајићево-Перлез.

Јака кошава и снег на путу Пожаревац-Кличевац код површинског копа Дрмно, заробили су десетак возила у којима је било 19 особа, од којих двоје деце.

Ватрогасно-спасилачка јединица из Пожаревца евакуисала је све људе из завејаних аутомобила. У спасавању путника учествовали су и радници са површинског копа "Дрмно" и екипе Предузећа за путеве "Пожаревац".

У већем делу земље јак ветар, понегде орканске снаге, дува други дан. Због снажне кошаве и снежних наноса на коловозима Средњобанатског и Јужнобанатског округа обустављен је саобраћај за теретна моторна возила.

Саобраћај на ауто-путу Нови Сад - Суботица одвија се отежано, а на наплатној рампи код Змајева и из правца Новог Сада и Суботице, стоје колоне теретних возила којима је забрањено кретање. Тенк за извлачење је са пута Бачка Топола - Суботица уклонио теретно возило које се због поледице преврнуло на путу.

На већини регионалних путева према тим местима обустављен је саобраћај. Апелује се на возаче да због временских прилика и отежаног саобраћаја користе зимске гуме, буду опрезни и брзину кретања прилагоде условима на путу.

Магистрални пут Панчево-Вршац-Ватин проходан је само за путнички саобраћај, а теретњаци неће моћи да иду за Румунију, до даљег. Локални пут Избиште-Шушара потпуно је непроходан, и тако ће бити све док ветар не стане, јер механизација за чишћење не може да савлада сметове. Отказани су сви поласци возова до понедљка. Радна субота за школарце одложена је, што због лоших услова путовања ђака, што због грејања које у учионицама износи око 12 степени, јавља дописница РТС-а.

Забрањен теретни саобраћај из правца Румуније

Удари ветра у Вршцу достижу брзину и до 133 километра на час, а према најавама метеоролога, слична ситуација задржаће се до понедељка.

Због олујног ветра и снежних наноса уведена је забрана уласка камиона из Мађарске и Румуније, као и пловидба Дунавом, речено је на данашњој седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Истакнуто је да је приоритетни задатак спасавање педесетак особа завејаних на Зрењанинском путу, између Перлеза и Стајићева, због чега је Жандармерији наређено да се одмах ангажује на извлачењу тих људи.

"Наш први и основни задатак је спасавање људских живота. То нам је приоритет. Други задатак је рашчишћавање путних праваца, а трећи да одржимо проходне ауто-путеве", рекао је Предраг Марић.

Министар Антић, који је обишао пут Перлез-Стајићево, рекао је да спасиоци улажу надљудске напоре како би спасли људе и изборили се с природном непогодом.

"Невероватно је у каквим временским условима ти људи раде. Са своје 44 године нисам доживео тако нешто. Тамо су удари ветра толико јаки да не може да се стоји, а камоли да се хода или помаже другима", описао је Антић ситуацију у околини Зрењанина.

Он је додао и да је чишћење путева готово немогуће, јер се у року од 10 до 15 минута на очишћеном путу направи нови смет од пола метра.

Заменик директора полиција Бранислав Митровић рекао је да се због великих таласа данас на Дунаву преврнула баржа код Панчевачког моста. Баржа је власништво хрватске компаније и превозила је шљунак. Посада је успела да се спасе пре превртања барже.

Састанку су присуствовали и представници Министарства одбране, који су навела да је војска ангажована не само код Зрењанина, већ и на другим путним правцима.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару