Читај ми!

Шабић: Потребно изменити законе и правилнике

У мају ће бити завршен нови Предлог закона о заштити података о личности, који ће бити упућен новој Влади на усвајање, каже повереник. Нови закон ће бити квалитетнији и примењивији од постојећег, каже Шабић.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да ће у мају бити завршен нови Предлог закона о заштити података о личности, који ће бити упућен новој Влади на усвајање.

Нови закон ће бити квалитетнији и примењивији од постојећег, рекао је Шабић на конференцији за новинаре поводом обележавања Међународног дана заштите података о личности.

Шабић је рекао да је тај закон повод да се подсети да је Србија у озбиљном заостатку у односу на развијена демократска друштва по питању заштите података о личности и приватности.

Потребно је да урадимо много тога што смо могли одавно да урадимо, али нисмо, истакао је Шабић.

Указао је да је постојећи Закон о заштити података о личности попут швајцарског сира и стално се суочава са проблемом правних празнина и читавог броја питања која су одавно отворена.

Шабић је истакао да је потребно изменити више стотина закона и правилника.

"Србија на уставном нивоу има јако квалитетне и високе гаранције заштите података о личности, али и Устав каже да се ова област уређује само законима, а не подзаконским актима, правилницима или уредбама", рекао је Шабић.

Истакао је да је законима покривено негде између 10 или 15 одсто ове материје, "а били бисмо срећни када би остатак био покривен макар подзаконским актима".

"У великом броју случајева обрада података о личности обавља се без икакавог правног основа или уз некакав пристанак који је изнуђен силом или ситуацијом", нагласио је Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару