Читај ми!

Селаковић: Расветлити Ђинђићево убиство

За све грађане Србије важно је да се расветли политичка позадина убиства Зорана Ђинђића, поручио министар правде и државне управе Никола Селаковић. Говорећи о процесу Србије и Хрватске, и међусобним тужбама за геноцид, истакао je да је Србија спремна и да нема шта да крије и изгуби.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је да је за све грађане Србије важно да се расветли политичка позадина убиства премијера Зорана Ђинђића, а уверен је да Тужилаштво на томе вредно ради.

"Мислим да је то нешто што је важно, не само мени и Влади, него и грађанима и кредибилитету државе Србије. За мене то није било које убиство већ убиство човека који је обављао изузетно важну државну функцију и то је нешто што сваку државу треба да забрине, јер ако у једној држави не може да се расветли позадина таквог убиства, шта остаје обичном грађанину да се нада", рекао је Селаковић.

Гостујући на Б92, рекао је да је то, као и у истрази убиства новинара Славка Ћурувије, велики испит озбиљности државе и нешто што је захтев сваког грађанина.

Министар правде је рекао и да је уверен да Тужилаштво на том случају вредно ради, јер у њему раде посвећени људи и професионалци.

Говорећи о процесу Србије и Хрватске, и међусобним тужбама за геноцид пред Међународним судом правде, Селаковић је рекао да је Србија спремна за тај процес и да нема шта да крије, ни да изгуби.

"Мислим да још нешто може да се промени, што у овом тренутку зависи од хрватске стране и то је моја слободна процена, јер смо ми као званичници Србије, излазили са врло коректним и помирљивим тоновима према Хрватској. Мислим да хрватско руководство тренутно има велики проблем само са собом како да поступи у том случају, много више него што ми имамо", сматра Селаковић.

Истакао је да је Србија спремна за процес, али да је лоше да са неким ко јој је комшија "пролази кроз блато увреда речи и различитих квалификација, за које ће обе стране говорити да су им аргументи".

Исправљене грешке из претходног периода

На питање може ли изборна кампања да утиче на процес, Селаковић је одговорио да државни послови не треба да трпе због кампање и уверен је да ће државни апарат радити у току кампање у својим редовним активностима.

Када је реч о реформи правосуђа, Селаковић је рекао да у претходном периоду није спровођена реформа, већ исправљане грешке из претходног периода.

Подсетио је да је донета Национална стратегија реформе правосуђа од 2013. до 2018. године, сет правосудних закона, да се почело са спровођењем акционог плана и да су остварени резултати, што је видљиво и у оценама ЕК.

Селаковић је рекао да је проблема још много.

"Председник Врховног Касационог суда обавестио ме је да ће се ићи на проверу свих случајева где судије имају у раду предмете старије од пет година, што указује на неки проблем у њиховом раду, а да ли је то њихова преоптерећеност, нестручност, то ће Високи савет судства одлучити", рекао је Селаковић.

Говорећи о случају две судске службенице које четири године свакодневно путују од Куршумлије до Пирота, Селаковић је рекао да је пре пет дана добио информацију о томе и да ће то питање бити решено у наредним данима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару