Читај ми!

Где се све изучава српски језик

За изучавање српског језика на страним универзитетима најчешће постоје лекторати, негде катедере, а негде се изучава у оквиру пуних студијских програма. Иако је са нестанком Југославије број лектората смањен, у САД он је данас у порасту, а сарадња је добра и са Кином и Јужном Корејом.

Филолошки факултет Универзитета у Београду спровео је истраживање о утврђивању статуса српског језика у свету. То је покушај да се дође до правог прегледа података о томе где се све и на који начин изучава српски језик.

За изучавање српског језика на страним универзитетима најчешће постоје лекторати, негде катедере, а негде се изучава у оквиру пуних студијских програма. Број лектората драстично је смањен, поврђује и истраживање, јер са нестанком Југославије, појавили су се српски, хрватски, босански и црногорски језик.

Сарадник пројекта РЕФЛЕС Јелена Гледић каже да се у неколико случајева десило да је то сада катедра хрватског или лекторат хрватског језика, а да се негде врши ротација - једну годину је хрватски, а једну годину српски.

"Такође, понегде се то изучава као један језик који они зову БХС језик, дакле, босанско-хрватско-српски језик", рекла је Гледићева.

С друге стране, број лектората у појединим земљама је у порасту, као на пример у Сједињеним Америчким Државама. И то се ради по иницијативама самих универзитета који руководе изучавањем српског језика.

У Кини имамо лекторат у Пекингу и Харбину, а добра је сарадња и са Јужном Корејом. Исто тако, Филолошки факултет је наредних пет година центар светске славистике.

Деканка Филолошког факултета Александра Вранеш каже да Међународни комитет Слависта сада има своје седиште на том факулетту и у Савезу славистичких друштава.

"Наша сарадња са страним универзитетима омогућава нам да поред чињенице да постоји присутан лектор на појединим универзитетима за редовну наставу српског као страног језика, на том универзитету, постоји и могућност да наши професори гостују у иносранству и одрже предавања, као и да одржавамо одређене курсве и семинаре у Србији", објашњава Вранеш.

Потребан је јединствен критеријум за избор лектора, сматра струка. И треба искористити примере добре праксе.

На факултету наводе и да су укључени у иницијативу помоћника министра просвете Весне Филе да се успостави и организује национала комисија за избор лектора који ће радити на страним универзитетима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару