Читај ми!

Алкохол окидач за депресију

Упркос увреженом мишљењу да чашица пића поправља расположење, подаци показују да је последица опијања - депресија. А Србија је четврта у Европи по потрошњи алкохолних пића.

У Европи, Србија се налази на четвртом месту по потрошњи алкохола, са просеком од 11 литара чистог алкохола по становнику, док је светски просек шест литара. Готово свако ко воли да попије, објасниће да му понека чашица алкохола помаже да буде добро расположен. Ипак, подаци показују да је најчешћа последица опијања - депресија.

Уместо за срећу, кажу лекари, алкохол је окидач за депресију. За ове научне доказе чини се да многи не знају, јер се славље у Србији не може замислити без алкохола.

Анкетирани кажу да воле да попију, једно пиво, два три шприцера, а да количина пића зависи од врсте прославе. Више се попије за дочек Нове године, рођендане и друга славља.

Они који пију као разлоге за чашицу више наводе стресан посао, финансије, љубавне проблеме. Славље многи виде само као повод.

"Алкохол узет у кратком перидоу поправља расположење, смањује анксиозност и то све људима прија, али то је исључиво у једном кратком временском интервалу и алкохолизам је врх леденог брега, симптом другог обољења", каже др Александар Вујошевић, директор Специјалне болнице за болести зависности.

"Људи се често осете немоћно пред свим тим изазовима и онда алкохол као да отупи страхове и зебњу и тугу. И онда то временом постане инструмент, али инструмент који стави под контролу и онда човек не користи алкохол него га злоупотребљава. И тада говоримо о поремећају", каже др Невена Чаловска, психотерапеут.

Тесну везу између алкохолизма и депресије, стручњаци потврђују подацима - симптоми депресије јављају се код 40 одсто особа које често конзумирају алкохол, док се код 10 одсто особа са проблемом депресије јавља и алкохолизам.

"Код многих пацијената са успоставом зависношћу од алкохола постоји и депресивност као додатна дијагноза.То је нешто што често лечимо зајдно, морам рећи да је необично ако те две болести не иду скупа", каже др Александар Вујошевић.

Ако имате проблеме и покушавате да их решите алкохолом, потражите на време помоћ психијатра. Знајте и да је овај порок међу три најчешћа узрока смртности, одмах иза кардиоваскуларних и малигних обољења.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару