Читај ми!

Омбудсман: Деца нису безбедна у школи

Инцидент који се десио у средњој школи у Новом Саду показао да ученици нису безбедни у установи у којој би требало да се образују и васпитају, саопштава покрајински омбудсман. ЛСВ тражи од надлежних органа да појачају обезбеђења, укључе камере и патролирају.

Институција покрајинског омбудсмана забринутa због насиља у Средњој економској школи у Новом Саду и затражила "коначну и јасну реакцију" надлежних поводом тога.

Тројица младића упали су јуче поподне на час у тој школи и безјбол палицама и српом напали једног дечака на очиглед свих.

"Инцидент који се јуче десио показао је да деца, ученици, не могу бити и нису безбедни у установи у којој би требало да се образују и васпитају, односно припреме за равноправно учешће у друштву чији су чланови", саопштио је покрајински омбудсман.

Оцењује се да питање насиља међу младима којег у последње време има све више, и које се са улице пренело и у школе, више није питање само једног града, једне полицијске управе, броја полицајаца, школског обезбеђења, центра за социјални рад или других установа.

"То је питање од круцијалног значаја за државу и друштво, јер однос према овим појавама, однос према деци и младима уопште, према насиљу међу младима, представља однос према будућности тог истог друштва", пише у саопштењу.

Оцењује се да овакви инциденти указују на то да тренутним приступом образовању и васпитању не можемо очекивати никакав бољитак.

"Образовни систем са свим проблемима с којима се суочава занемарује једну другу, исто толико важну област, област васпитања. Дакле, потребно је озбиљно и детаљно бавити се узроцима, а не последицама оваквих појава", поручио је омбудсман.

Та институција је подсетила да је урадила истраживање које је показало да се проблему насиља у школама приступа површно, задовољава се форма, науштрб садржаја.

"Потребно је хитно, озбиљно, темељно и искрено приступити овом проблему. Премештање ученика из једне у другу школу, покушавање минимизирања и порицања обима инцидената у школама најчешћи су приступи у решавању проблема, који никако не могу бити једино решење проблема оволиких размера", наводи се у саопштењу.

Оцењује се да ће се деца и млади бити изложени све већем насиљу, а друштво ће се наћи у још дубљој кризи, све док се овом проблему буде приступало олако.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару