Читај ми!

ХРВ: Забрињава стање људских права у Србији

Током прошле године мало је учињено за решавање дуготрајних проблема људских права у земљама Западног Балкана, оцењено у извештају међународне организације "Хјуман рајтс воч". Истиче се да те земље морају више радити на усклађивању стања људских права с европским и међународним стандардима.

Владе земаља Западног Балкана су током 2013. године учиниле мало за решавање дуготрајних проблема људских права, каже се у објављеном Светском извештају за 2014. годину организације "Хјуман Рајтс Воч".

Та организација забележила је забрињавајуће стање у вези с људским правима у Босни и Херцеговини, Србији и на Косову током 2013. године, а изрази забринутости за стање у Хрватској укључени су у поглавље о Европској Унији.

"Хјуман рајтс воч" је установио да је у земљама западног Балкана остварен ограничен напредак у утврђивању одговорности за ратне злочине, сузбијању дискриминације и кршењу људских права припадника ромске националне мањине и малтретирању и насиљу над новинарима и ЛГБТ заједницама.

Како истичу из те организације, недостају трајна решења за избеглице и интерно расељене особе.

Забринутост у вези с људским правима, укључујући одговорност за ратне злочине, поступање према мањинама и систем азила, постоји и када је реч о најновијој чланици ЕУ, Хрватској.

"Земље западног Балкана морају више радити на усклађивању стања људских права с европским и међународним стандардима," изјавила је Лидија Гал , истраживач организације за Балкан и источну Европу.

Додала је да ће БиХ, Србија и Косово морати да прекину с тим тешким кршењима људских права ако заиста желе да се приближе Европи.

Подсећа да су тужиоци у Србији и БиХ 2013. године потписали споразум о сарадњи у процесуирању ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

Организација додаје да, упркос одређеном броју осуђујућих пресуда, одговорност за те злочине још увек није утврђена, а да се пред судовима у обе земље води мали број поступака.

Процесуирање ратних злочина на Косову и даље се, како наводи организација обавља споро и отежано је због проблема заштите сведока.

Из те организације наводе да је заштита мањина и даље недовољна широм региона и да то укључује и заштиту Рома који су суочени с раширеном дискриминацијом у погледу приступа здравственој заштити, образовању и решавању стамбеног питања, а има и присилних деложација.

Додаје се да власти у БиХ нису измениле уставне одредбе на основу којих су Роми и друге националне мањине искључени из учествовања у политичком животу, упркос притиску ЕУ и пресуди Европског суда за људска права из 2009. године, којом је утврђено да је та пракса дискриминаторна.

Када је реч о Косову, "Хјуман рајтс воч" указује да је дискриминација Рома и других мањина познатих под називом Ашкалије и Египћани на Косову погоршана континуираним присилним депортацијама из западне Европе без пружања адекватне помоћи за интеграцију тих група међу остало становништво.

Новинари, ЛГБТ заједнице и активисти у региону суочени су с непријатељски настројеном средином, а има претњи и напада, истиче организација и подсећа да су власти Србије већ трећу годину за редом из безбедносних разлога отказале Параду поноса у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи