Читај ми!

(Не)споразуми око закона о раду

Из Владе позиви синдикатима да се врате у преговоре о закону о раду из којих су изашли и пре него што је нацрт завршен. У Министарству рада кажу да је у овом тренутку најважнији јасан политички став, о томе у ком правцу ће ићи измене радног законодавства.

Иако је јавна расправа о Нацрту закона о раду завршена, по свему судећи коначна решења нису ближа. Из Владе су све учесталији позиви синдикатима да се врате у преговоре из којих су изашли и пре него што је нацрт завршен. У Министарству рада кажу да је у овом тренутку најважнији јасан политички став о томе у ком правцу ће ићи измене радног законодавства.

Нацрт - три у један, састављен од верзија које су писали послодавци, Министарство рада и Министарство привреде, по свему судећи дорадиће и синдикати. У Министарству рада у чијој је надлежности закон, кажу да ситуацију треба што пре разрешити.

Државни секретар Министарства рада Зоран Матриновић каже да се током следеће недеље свакако мора заузети коначан став о даљој динамици и томе како ће се овај закон усвојити.

"Мора се, дакле, тражити форма како да синдикати учествују у социјалном дијалогу", каже Мартиновић.

Најпре је запело око отпремнина и продужавања рада на одређено, па око Агенција за изнајмљивање радника, које у нацрт нису ни ушле. Највећа замерка сада су мање накнаде за боловање и сва плаћена одсуства. Синдикате охрабрују позиви из Немањине да се врате преговорима.

"Ми званично још ништа нисмо добили, чекамо позив, али сигурно нећемо одступити од нивоа права који људи и сада имају, јер то води до још већег сиромаштва", каже Драган Зарубица из Савеза самосталних синдикарта.

Највеће замерке репрезентативни синдикати имали су на предлоге који су стизали од министра привреде. Њему су замерили и сувише комуникације са синдикатима који представљају далеко мањи број радника.

"Увек можете да имате различите изговоре за то да ли ћете да учествујете или нећете.Министарство не може да игнорише синдикате које игноришу други синдикати. Питање репрезентативности је једно од питања које треба да реши нови закон", каже Саша Радуловић, министар привреде.

За репрезентативан синдикат, по важећем закону довољно је да у чланству има 10 одсто запослених, предлог је да се тај цензус смањи што би повећало број оних који су партнери послодавцима и Влади у социјалном дијалогу. За сада тај статус имају Самостални и синдикат "Независност", од чијег ће става зависити судбина закона.

"Ако не можемо да се договоримо око свега покушаћемо да нађемо најмањи заједнички именитељ, да видимо шта је то што смета једнима што смета другима, шта је то што је важно да се због реформи спроведе. У сваком случају нећемо улазити у озбиљну процедуру док не седнемо са представницима синдиката и не видимо како да те проблеме решимо", каже вицепремијер Александар Вучић.

Од новог закона највише очекују послодавци, уз мање замерке за њих су решења у понуђеном нацрту прихватљива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи