Читај ми!

Србија у раљама политичких странака

У Србији постоји владавина страначке дисциплине, а странке су постале "суверени носиоци управљања у администрацији", што показује недостатак политичке воље да се уважи владавина права, каже заштитник права грађана Саша Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да у Србији није извршена деполитизација државне управе и да су политичке странке постале "суверени носиоци управљања у администрацији".

"У Србији не влада право, већ у државној управи постоји владавина страначке дисциплине. Држава је још пре пет година усвојила Стратегију реформе државне управе у којој је један од кључних циљева деполитизација, али до те деполитизације није дошло", рекао је Јанковић агенцији Бета.

Према његовим речима, више се и не крије то да странке управљају администрацијом, па са "неком врстом поноса" градоначелници и помоћници министара и други функционери говоре за себе да су војници странке, кажу да ће прихватити само одлуку својих партијских шефова, а не државних структура.

"Нажалост, грађанин који се у Србији сусретне са управом готово по правилу има неки разлог да се жали или му бар субјективно остаје утисак неправде. И готово сваки сусрет са управом производи неку врсту незадовољства, који резултује приговорима и жалбама, које коначно коштају јако много", рекао је Јанковић.

Омбудсман је навео да се годинама одлаже примена закона који захтева да се на високе дужности у јавној управи долази конкурсом, као и да влада и даље именује државне службенике на положају без конкурса.

"Очигледно је да се то ради због недостатка политичке воље да се уважи владавина права. Није битно да ли је онај ко је дошао без конкурса члан странке, битно је да је странка одлучила да тај неко дође на то место и да странка одлучује да он иде са тог места", рекао је Јанковић.

Србију су таблоизирали политичари

За такозвану таблоидизацију јавне сцене у Србији, Заштитник грађана није окривио новинаре и булеварску штампу, већ "појединце из државних институција", којима то служи за остваривање циљева на нетранспарентан начин.

"Таблоидизација Србије крши елементарне поставке поштовање права грађана и уређене државе. За то, међутим, нису криви таблоиди, већ појединци из државних институција. Веома често државна политика не води се на званичним састанцима, у судницама се не доносе пресуде, већ се "правда" дели преко наслова, где страда правда, страдају невини, бивају ослобођени они који су криви", рекао је Јанковић.

Према његовој оцени, свест о штетности таблоидизације постала је толико очигледна, да верује да ће тај процес сам од себе кренути у супротном смеру, али и да су неопходни ефикасни и одлучни потези власти да се спречи "пласирање" информација преко медија.

Као приоритете институције коју води у 2014. години, Саша Јанковић је навео заштиту узбуњивача, реформу јавне управе, затим много активнију улогу Заштитника у области здравства, као и заштиту права деце.

"Покушаћу да ове године учиним да органи власти спрече просјачење. У овом моменту деца просјаци се третирају као прекршиоци закона, а не као жртве и то је темељно погрешна поставка. Нема више европских градова у којима можете видети дете у наручју жене, која најчешће и није његова мајка, како проси. То је жртва и ова држава је дужна да тој жртви помогне", рекао је Јанковић.

Као области у којима је до сада учињен помак, Заштитник грађана навео је родну равноправност, пре свега права жена, затим права детета, поштовање приватности, образовање Рома, заштиту права азиланата и илегалних имиграната.

Ту је сврстао и напредак у заштити права особа лишених слободе, што је једно од права која "нису претерано популарна", али због којих управо и постоји институција попут Заштитника грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи