Читај ми!

Омбудсман: Управа није поступила по препоруци

Пореска управа није поступила по препоруци Заштитника грађана да врати новац грађанима, којима је месецима зарачунавала камату на камату, а Уставни суд такав обрачун оценио као неуставан, рекао омбудсман Саша Јанковић.

Пореска управа Министарства финансија Србије није поступила по препоруци Заштитника грађана и вратила новац грађанима којима је месецима зарачунавала камату на камату чак ни пошто је Уставни суд такав обрачун оценио као неуставан, саопштила је Служба омбудсмана.

Заштитник грађана Саша Јанковић је 21. маја препоручио Пореској управи да утврди коме је након одлуке Уставног суда од 12. јула 2012. још скоро пет месеци, до 1. јануара 2013. године зарачунавала неуставну камату на камату и да тим грађанима врати новац.

Пореска управа одговорила је да неће да поступи по препоруци, јер се Одлука Уставног суда формално није тицала Закона о пореском поступку и пореској администрацији, већ Закона о висини стопе затезне камате.

Заштитник грађана је, међутим, претходно утврдио да је Министарство финансија било дужно да - следећи уставно начело јединства правног поретка и принципе добре управе, се припреми за одлуку Уставног суда о уставности камате на камату у Закону о висини стопе затезне камате,
како би одмах по њеном доношењу, биле измењене идентичне одредбе Закона о пореском поступку и пореској администрацији, а грађанима враћен новац.

Заштитник грађана сматра да се, без обзира на економске и формално-правне аргументе које је у поступку контроле изнело Министарство финансија, државни буџет не сме пунити наплаћивањем зеленашких камата од грађана, супротно одредбама Устава.

Заштитник грађана је поступак водио по сопственој иницијативи, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи