Читај ми!

Представљен нови рачун за струју

На новим рачунима за струју прегледније приказане поједине ставке и задужења, а грађани могу да упореде и потрошњу коју су имали током читаве године, каже ресорна министарка Зорана Михајловић.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић представила је нове рачуне за струју, на којима су прегледније приказане поједине ставке и задужења, а грађани могу да упореде и потрошњу коју су имали током читаве године.

Овде можете погледати изглед новог рачуна у већем формату

Михајловићева је, на конференцији за новинаре, рекла да верује да ће нови рачуни бити достављени већ у фебруару и да ће, након десет година, грађани имати прилику да утрошену струју плате на основу прегледног рачуна.

Грађани су до сада имали доста замерки, јер је рачун био нејасан, а сада су објашњене све ставке које су представљале проблем, који део су фиксни трошкови, а шта је потрошња, истакла је министарка.

Михајловићева је рекла да ће на првој страни рачуна бити задужење за месец на који се односи, претходни дуг и дуг за РТВ претплату, као и приказана потрошња по месецима у претходној години дана.

На полеђини ће бити обрачун утрошене струје по тарифама и зонама, фиксне таксе и надокнаде, као и попусти које домаћинство има и спецификација дуга за РТВ претплату.

"Мислим да су сада објашњене све ставке које представљају проблем ато је шта су то фиксни трошкови а шта варијабилни део односно утрошена електрична енергија. Можемо очекивати у току ове године још поједноставкљенији рачун", најавила је министарка.

Нови рачун рађен је по узору на рачуне земаља и Европске уније и суседа, али и Аустралије.

"Прва страна рачуна је веома склична већини земаља које имају сличну ситуацију као Србија у погледу услова снабдевања електричном енергијом", каже председник Агенције з енергетику Љубо Маћић.

Михајловићева је најавила да је садашњи изглед рачуна само први корак и да се за годину дана, променом методологије, може очекивати још једноставнији рачун.

Министрка тражи од "ЕПС Снабдевања" да сами штампају рачуне јер се тако штеди 15 милиона евра годишње. Ако не буде проблема са тедерима који ће омогућити двострану штампу, планирано је да нови рачун стигне у фебруару, где ће бити исказана јануарска потрошња струје.

"Може доћи евентуално до кашњења. Ја искрено верујем да ћемо то да одрадимо у фебруару али ипак остављамо и резерву да нови рачун изађе у марту", каже директор ЕПС "Снабдевања" Дејан Васић.

И домаћинства ће од идуће године бирати од кога ће куповати струју. Министарка зато подсећа да ЕПС мора побљшати однос са потрошачима, посебно на шалтерима дистрибуција, и омогућити им стални увид у њихов рачун.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи