Читај ми!

Нова шанса за "вечите" студенте

Студенти који су факултете уписали пре увођења "Болоње" а не дипломирају до 30. септембра ове године не губе право на студирање, већ ће студије наставити по болоњском систему, каже председник СКОНУС-а Данило Јеремић. Сви испити који могу да им буду признати биће им признати, истиче Јеремић.

Председник СКОНУС-а Данило Јеремић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да студенти који су факултете уписали пре увођења "Болоње" а не дипломирају до 30. септембра не губе прао на студирање. Објаснио је да ће они до тог рока студирати под условима под којима су уписали факултете, а после тога ће морати да упишу исти факултет али по болоњском програму.

Јеремић је поновио да такви студенти не губе право на студирање, како се створио утисак у јавности, већ да ће имати прилику да исти факултет упишу по болоњском систему, и биће им признати сви испити и бодови који могу да се признају.

"Треба дати још једну шансу таквим студентима. Мислимо да је ситауција доста комликована и нема потребе да се пребацују на болоњски систем. Мислимо да им треба пружити шансу да заврше своје факултете, што је подржало и доста декана и ректора", каже Јеремић.

Напоменуо је да ти студенти не сметају ни друштву ни факултетима, јер не користе студентске повластице и плаћају бодове и додатно студирање.  

"Постоје студенти који из личних или породичнх разлога нису успели да заврше факултет у предвиђеном року. У Београду је таквих око 10. 000 а у Србији преко 20.000. Али постоје и студенти који су напустили факулете, запослили се и нису заинтерсеовани за завршетак студија", објаснио је Јеремић.

Говорећи о шансама да се такви студенти запосле, јеремић је рекао да је сада време да покажу своје компетенције, вештине и искуства. Истакао је да ће свако ко има квалитет добити своју шансу.

"Студенти, као уосталом и сви нису у доброј материјалној ситацији, али нама је амбиција да срушимо стереотип да треба да студира и заврши факултет само онај ко је богат. На жалост за то не постоји помоћ од државе и друштва", сматра Јеремић.

Председник СКОНУС-а је истакао да постоје студенти који су због целе ситације мало потонули.

"Ми желимо да и њих мало пробудимо, како би својим иновацијама и вештинама могли да покажу да друштво мора да рачуна на њих и да остану овде", каже Јермић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи