Читај ми!

Сарадња старих и нових студената ЕТФ-а

У иностранству је 5.000 дипломаца Електротехничког факултета у Београду и они се за празнике окупљају и покушавају да интензивирају сарадњу. И студенти и управа кажу да диплома ЕТФ-а отвара широке могућности, али истичу да им је потребан додатан простор.

Пред новогодишње и божићне празнике велики број електроинжењера који живе у иностранству, враћа се у Београд, град у којем су студирали, а тада посећују и факултет како би обновили контакте или се договорили о будућој сарадњи. Оно што је нејпотребније, кажу на факултету, јесте нова зграда и лабораторије.

Ускоро ће диплому Електротехничког факултета добити двадесетохиљадити студент. Мање их је са мастер и докторским дипломама, јер школовање настављају углавном у иностранству.

"Ја сам докторирао на универзитету у Весмистеру. Након тога сам радио на техничком универзитету у Мадриду, и предавао два предмета и однедавно радим у ЦЕРНУ", каже Драшко Драшковић.

Од 70.000 дипломаца који су у иностранству, само студената ЕТФ-а је 5.000. За Новогодишње и Божићне празнике се окупљају, друже, награђују најбоље академце и покушавају да интензивирају сарадњу.

"Неке од њих смо изабрали за гостујуће професоре и предају на нашем факултету, не на редовним него на докторским студијама. Отварају врата својих лабораторија нашим студентима, онда учествују с нама у пројектима што је јако важно", каже декан Електротехничког факултета Бранко Ковачевић.

Међу приоритетима у овој години јесте решење простора, јер у овом тренутку на једног студента долази мање од два квадратна метра.

"Предности студирања на ЕТФ-у су свакако што диплома нашег факултета отвара врата, како код нас тако и у иностранству. Оно што нам недостаје јесте простор за лабораторије како бисмо још унапредили наша практична знања", истиче студент продекан Електротехничког факултета Никола Божић.

Врата факултета отворена су од осам ујутру до десет увече, и радним даном и викендом. Влада је инжењерима доделила зграду Лола корпорације, али је потребно решити имовинско-правне односе, како би могла да почне рекострукција.

Факултет би онда, са домаћим и страним компанијама, могао да отвара нове студијске програме, прилагођене потребама тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи