Читај ми!

Ужице, израда Студије о квалитету воде

Ужички штаб за ванредне ситуације и представници Републичке дирекције за воде договорили заједничко финансирање Студије о квалитету воде у том граду. Агенција за заштиту животне средине још 8. маја утврдила да је квалитет воде у језеру треће класе, напомињу из "Србијавода".

На састанку ужичког штаба за ванредне ситуације и представника Републичке дирекције за воде, договорено је заједничко финансирање студије о квалитету воде и санитарне заштите у том граду.

Вршилац дужности директора републичке Дирекције за воде Миодраг Пјешчић рекао је да ће питање водоснабдевања Ужица за Дирекцију ове године бити приоритетан задатак, како би се на дужи рок решио проблем акумулације Врутци.

Пјешчић је на конференцији за новинаре додао да Дирекција располаже малим средствима, око 2,7 милијарди за ужу Србију за све активности и да акумулације попут Врутака у Србији има тридесетак.

Према његовим речима, у случају Ужица биће рађени пројекти који ће спречити појаву алги у језеру, укључујућу одговарајуће студије.

Директор ужичког "Водовода" Драган Симић рекао да је хитно потребно урадити Студију опроцени квалитета воде акумулације Врутци, истакавши да је то предузеће два пута конкурисао са тим пројектом и био одбијен код републичких институција.

"Пројеком реконструкције ужичке Фабрике воде на Церовића брду, предвиђена је уградња озона као једног од начина третирања алги, за шта је потребно 70-80 милиона динара", напоменуо је Симић. 

Водопривредни инспектор "Србијавода" Миломир Ристановић каже да је то предузеће пратило мере и активности на брани и акумулацији Врутци.

"Мониторинг квалитета воде обавља Агенција за заштиту животне средине. Прошле године 8. маја су утврдили да је квалитет воде у језеру треће класе, што је указивало да постоје реалне могућности да дође до погоршања квалитета воде и на крају је до тога дошло", навео је Ристановић.

Градоначелник Ужица Саша Милошевић је рекао да ће локална самоуправа покренути питање одговорности због ситутације са водоснабдевањем пред надлежним органима када буде стабилзовано снабдевање Ужица исправном водом.

У Инситуту "Батут" је почела анализа воде из Ужица, а резултат се очекује до понедељка. 

Претходних дана вода загађена алгама третирана је хлор-диоксидом.

У Ужицу је на снажи забрана коришћења воде за пиће и кување хране од 26. децембра због појаве алги у води. Град се водом снабдева алтернативно са два изворишта и преко стационарних и покретних цистерни које су распоређене по граду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи