Читај ми!

Пијани возачи, опасност на путу

У свакој новој контроли у Београду открије се више пијаних возача него у претходној. Надлежни сматрају да треба пооштрити и контролу и санкције и што више указивати на последице вожње у пијаном стању.

У последња три месеца одржане су четири велике полицијске контроле возача у Београду. После прве регистровано је 311 пијаних. Очекивало се да ће се сваком новом контролом број пијаних за воланом смањивати. Међутим, њихов број се повећао.

Да опрез слабо плива у алкохолу, показује стара слика у новој години. У неколико саобраћајних незгода, за које су криви пијани возачи, погинуло је петоро људи.

Две поруке лекара за све возаче су да нема трезвене вожње у пијаном стању и да не постоји довољно мала количина алкохола која је током вожње безопасна.

Основни проблем јесте прецењивање сопствених способности и потцењивање опасности. То прецењивање возаче чини смелијим и у том стању они не могу заиста да процене оно што се догађа у њиховој околини.

Комитет за безбедност саобраћаја има своје предлоге за смањење броја пијаних возача на путевима.

"За класично умишљено убиство предвиђена је казна од пет до 15 година затвора а за умишљено изазивање саобраћајне незгоде са смртном последицом од две до 12 година. По нашем мишљењу, нема разлога да живот, под знацима навода, буде јефтинији у саобраћају него рецимо на спортским трибинама", сматра Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Закон о безбедности саобраћаја, санкције, репресија, кампање против вожње у пијаном стању, очигледно недовољно утичу на свест возача у Србији, будући да су и даље вожња под дејством алкохола и брзина најчешћи узроци саобраћајних незгода.

"Оно што сматрамо да може смањити број незгода и пијаних возача јесте с једне стране да се на телевизијама емитује много више тих спотова против управљања возилом под дејством алкохола, а са друге стране појачана контрола полиције и рад прекршајних судова, како би заиста благовремено и ефикасно санкционисали оне возаче који се не придржавају тих правила", каже директор Агенције за безбедност саобраћаја Стојадин Јовановић.

Ни многе европске земље нису са улица протерале пијане возаче. Аларм за узбуну у Пољској зазвонио је када је пијани возач прошлог викенда усмртио шесторо пешака. Премијер Доналд Туск сазвао је састанак ресорних министара како би се спречила вожња у пијаном стању.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи