Оштрији услови пензионисањa од 2014.

Oд првог јануара пооштравају се услови пензионисања. Пун радни стаж за жене продужава се за четири месеца, а за толико се помера и доња старосна граница за оба пола. Највећа новина у новом пензијском закону, за коју се залажу поборници реформе, јесте да висина пензије зависи од година рада, али и процене колико ће је неко дуго примати.

Иако пензијски закон није мењан, од првог јануара ступају на снагу нове одредбе у постојећем, које пооштравају услове пензионисања. Пун радни стаж за жене продужава се за четири месеца, за толико се помера и доња старосна граница за оба пола. У пензију по основу старости жене и даље одлазе у шездесетој, а мушкарци у шездесет петој години, уз минималних 15 година стажа.

Још мало времена за премишљање и два дана за предају захтева имају они који испуњавају услове да у пензију оду по старим одредбама.

У филијалама Фонда, уз постојеће, има и привремених места за предају документације. Гужве су умерене.

Снежана Стевановић тек што је намирила 35 година и четири месеца стажа, довољних за пензију. "Тако да се све то некако срећно спојило и решила сам да побегнем од неких нових евентуалних измена закона и свега тога", прича Снежана.

Осим што ће за жене од првог јануара граница за пун стаж бити 35 година и осам месеци, за по четири месеца повећава се и доња старосна граница за оба пола, тако да пензионер не може да буде млађи од 53 године и осам месеци.

На преузимање породичне пензије супружници ће чекати шест месеци дуже. Сваке године дилема је и да ли се нешто мења и у обрачуну пензија.

"Начин обрачунавања пензија за лица која су у пензију одлазила у 2013. је апсолутно исти као и за лица која у пензију буду одлазила у 2014. години", каже Владимир Станковић из ПИО фонда.

По свему судећи, још идуће године пун радни стаж биће довољан за максималан износ пензије. Оштрије услове пензионисања и самог обрачуна пензија требало би да уреди нови реформски закон чије ће се одредбе, надлежни најављују, усаглашавати током 2014. године.

Највећа новина за коју се залажу поборници реформе јесте да висина пензије зависи од година рада, али и процене колико ће неко дуго примати пензију. На примеру два радника која су обављала исто плаћен посао, рачуница је јасна.

"Тај који се пензионисао у седамдесетој дупло краће ће примати пензију од оног ко се пензионисао са 60 година, што значи и да треба да прима дупло већу пензију. Дакле, што се касније пензионишете пензија је већа, а уколико то учините пре предвиђене старосне доби, пензија је адекватно умањена", каже Никола Алтипармаков из Фискалног савета.

Колика ће умањења и стимуланси бити, којом динамиком ће се повећавати горња старосна граница за жене и сва остала решења, биће предмет широке расправе пре него што предлог закона стигне пред посланике, кажу у Министарству рада, у чијој је надлежности писање закона.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи