Читај ми!

Јовановић: Следећа година шанса за науку

За учешће наших универзитета и научника у европским пројектима, следећа година биће кључна, оценио Томислав Јовановић. Министарство просвете ће учинити све да се што већи број српских научника укључи у пројекат "Хоризонт 2020" који ЕУ финансира са 70 милијарди евра, а који почиње следеће године, истакао министар.

Година 2014. биће кључна за учешће наших универзитета и научника у европским истраживачким пројектима, а просветна власт радиће и на реализацији идеје да у систем долазе само најбољи људи, рекао је министар просвете Томислав Јовановић.

Следеће године на нивоу ЕУ почиње пројекат "Хоризонт 2020", који финансира Унија са укупним буџетом већим од 70 милијарди евра, а министар Јовановић истакао је да ће Министарство учинити све да се што већи број наших научника укључи у тај пројекат.

У разговору са новинарима поводом завршетка календарске године, Јовановић је указао да је у просвети тешко направити велику промену одмах, јер је у питању велики, интертан систем, али је за 2014. годину најавио измене закона о високом образовању.

Такође, предстоје и измене Закона о основном и о средњем образовању, као и доношење националног оквира квалификација, што између осталог намеће ЕУ, рекао је министар Јовановић.

Најавио је да ће наредне године бити реализован захтев низа страних земаља за упућивање њихових грађана на студије на универзитетима у Србији.

Изазов је и да се велики број наших људи, који се пријавио на позив Министарства, врати да помогне и ангажује се на универзитетима и у научноистраживачком раду, рекао је министар.

"Циљ је да све младе људе задржимо код себе, а ону памет која се већ школује у иностранству да помогнемо да се врати", истакао је Јовановић.

Говорећи о плановима у основном и средњем образовању, Јовановић је навео да ће почетком наредне године свим школама бити послати резултати провере знања са тестирања.

То је, како каже, један од показатеља како можемо да утичемо на квалитет образовања, јер, напомиње Јовановић, дете које је имало двојку не може на провери знања да има пет или обрнуто.

Јовановић је указао да у развијеним земљама око 30 одсто најбољих средњошколаца одлази у просвету, а да је код нас тај проценат испод десет одсто.

"Морамо да повећамо интерес за просвету и да мењамо приступ учењу, да деци презентујемо оно што им је неопходно, очишћено од сувишних, непотребних информација", закључио је Јовановић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи