Читај ми!

Застарели апарати продужавају листе чекања

У појединим онколошким центрима на зрачну терапију чека се и до три месеца, а свако одлагање може да буде погубно. Решење би могло да буде у обнављању онколошке опреме, која је дотрајала и нема је довољно.

Ни рад у више смена појединим онколошким центрима не помаже да смање листе чекања, а разлози за то су годинама исти: мањак апарата за зрачење и дотрајала опрема.

У зависности од центра, пацијенти на зрачну терапију чекају до три месеца, а због природе болести карцинома, свако одлагање може да буде погубно.

"Јавио нам се човек коме се покварио апарат у центру где треба да се лечи, па су га из Суботице послали на ВМА. Тамо су рекли да нису надлежни за њега, па су га послали у Сремску Каменицу одакле су га вратили. И тако они губе време и живот им је угрожен", прича Тамара Стокић из Удружења пацијената оболелих од рака дебелог црева и јетре.

На зрачење у Београду пацијенти чекају до месец дана, у Сремској Каменици три месеца, а у Крагујевцу два месеца.

Доктор Александар Даговић са Центра за онкологију и радиологију у Крагујевцу то објашњава тиме што располажу са само два апарата за зрачење, од чега један није у функцији.

"Када један од апарата откаже, пребацујемо све пацијенте на онај други. И онда радно време, са иначе две смене колико апарати стандарно раде, продужујемо на тросменски рад", објашњава Даговић.

Докторка Весна Плешинац са Института за онкологију и радиологију Србије оцењује листу чекања у том институту као сасвим прихватљиву.

"То је негде око 80 пацијената што се тиче редовне проходности, нешто мало смо успорени с обзиром на то да имамо врло често кварове на апарату", додаје Плешинац.

Решење би могло да буде обнављање онколошке опреме. Из ресорног министарства поручују да су у овој години одређена средстава за набавку два линеарна акцелератора за Клиничке центре у Нишу и Крагујевцу који би наредне године, тврде, требало и да стигну у ове здравствене установе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи