Велика Крсна после трагедије

Узрок пожара у Великој Крсни у коме је страдало троје деце још није познат. Поред питања шта је изазвало ватру, нејасно и зашто нико из околине није реаговао, јер су та деца, како кажу комшије, често остајала сама.

Дан после несреће у Великој Крсни код Младеновца, где је у пожару у породичној кући настрадало троје деце, која су била сама и закључана у кући, нема информација о томе како је избио пожар. Полицијски увиђај је завршен и очекују се резултати. 

Породица се са три детета од две, три и четири године доселила 2011. године. Деца су живела са мајком, у кући коју је недавно откупила. Први комшија није био код куће када је избио пожар, али је деци, како тврди, редовно доносио храну.

"Ту сам децу 90 одсто ја однеговао. Нема вечере, њих закључа и оде. На тај сам прозор остављао храну. Сваке ноћи од шест па надаље", прича први комшија.

"Долазио сам, ту сам децу виђао, деца су била стварно културна и педантна, о њима нема шта причати", прича још један комшија. 

Породица је била у систему социјалне подршке, што значи да је добијала новчану и правну помоћ. Мајка је, тврде у Центру за социјални рад, често долазила, а они су јој помагали да реши проблеме - од избегличког статуса до стамбеног збрињавања.

"Ниједног тренутка нисмо имали податке да је њен статус родитеља компромитован, нити да је компромитован неки други њен статус, психолошки, неуролошки", каже Зорица Павловић из Центра за социјални рад у Младеновцу.

Према њеним речима, у досијеима се наводи да је мајка увек била затечена код куће са децом, да су деца била уредна.

"Она су била под надзором патронаже, никада никакву пријаву од патронаже нисмо добили", каже Павловићева. 

Није стигла ниједна пријава ни од комшија, ни од породице. Упозорење није само питање добре воље већ и обавеза, кажу у Центру.

Зорица Павловић објашњава да пријава може да буде анонимна, писана, лична. 

"Служба која је задужена, у зависности од случаја да ли је дете или одрасла особа, излази на терен истог момента и уз велика овлашћења може да предузима заштиту, преузима децу, да их издваја из породице", објашњава Павловић.

"Сви смо одговорни, нико није ослобођен одговорности да пријави угроженост било чију, подвлачим било чију - и одрасле и старе особе, жене жртве насиља, мушкарца жртве насиља, а поготово малолетног детета", наглашава Павловић.

Због различитих видова занемаривања и злостављања деце, младеновачком Центру за социјални рад ове године стигле су 54 пријаве. Упутили су их полиција и школа. Само једна била је анонимна.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи