Читај ми!

Расте број хранитељских породица

Током протеклих пет година, захваљујући порасту броја хранитељских породица, у установама се преполовио број деце без родитељског старања. У Србији је 7.500 деце одвојено од родитеља, а више од 80 одсто њих одраста уз хранитеље. То Србију, кажу надлежни, сврстава међу земље с најнижом стопом деце у институцијама.

Поређења са европским стандардима обично су на нашу штету, али у једној важној области смо међу земљама које имају најбоље резултате. Захваљујући све већем броју хранитељских породица, у установама се за пет година преполовио број деце без родитељског старања.

Виолета Пресечки има хранитељски стаж од шест година. Уз своје две ћерке, одгаја и деветогодишњег Дачу, са оштећеним слухом.

Следећи корак Виолете Пресечки је усвојење малог Даче.

"Дете је као ТВ без упутства, и без гаранције. То што све то нема не значи да нећете гледати фантастичан програм. Морате да се трудите, да га 'штелујете' и онда ће то што видите бити феноменално", каже Виолета и истиче да децу коју одгаја као хранитељка не би могла да одваја од своје биолошке деце.

У Србији је 7.500 деце одвојено од родитеља. Више од 80 одсто њих одраста уз хранитеље, што Србију, кажу надлежни, сврстава међу земље с најнижом стопом деце у институцијама.

"И даље нам недостају хранитељске породице, поготово оне спремне на тзв. специјално хранитељство - породице које су спремне да приме децу са сметњама у развоју, различите етничке припадности, и децу којима је потребан ургентан смештај", објашњава Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике

Пут до хранитељства није лак. Добра воља јесте потребна, али није довољна. Будући хранитељи пролазе кроз обуку и ригорозне контроле. Прошле године је одбијена свака друга породица.

Добрила Грујић из Центра за породични смештај у Београду каже да им је циљ да свако дете добије породицу.

"Највише чекају деца ромске националности, упркос томе ми имамо 155 деце Рома у породицама неромске националности. Значи, све више су људи отворени за прихватање бриге о тој деци", наглашава Грујићева.

Циљ државе је да што мање деце одраста у институцијама, поручују надлежни. У последњих пет година хвале се успесима - бољи услови смештаја код хранитеља, напредак деце у школовању, у одржању идентитета, што значи контакт са биолошким родитељима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи