Деценија научне сарадње са Француском

Одабрано нових 17 научних пројеката за финансирање, у оквиру програма подршке француско-српским научним пројектима сарадње "Павле Савић". Србија је, као и Француска, земља која воли науку и верује у њен значај, па научна сарадња има суштинску улогу у развоју односа двеју земаља, рекао амбасадор Франсоа Гзавије Денио.

У резиденцији амбасаде Француске у Београду обележено је 10 година програма подршке француско-српским научним пројектима сарадње "Павле Савић", а амбасадор Франсоа Гзавије Денио саопштио је да је мешовита комисија одабрала 17 пројеката за финансирање у наредној години.

"Србија је, као и Француска, земља која воли науку и верује у њен значај, те је сасвим природно да научна сарадња има суштинску улогу у развоју односа између наших земаља", рекао је амбасадор Денио у обраћању званицама на свечаном пријему.

Денио је напоменуо да је наука важна и за Србију и за Француску, која је четврта земља у свету по броју добитника Нобелових награда, друга по броју Филдсових медаља из математике и међу прве три земље по питању научних иновација.

"У оквиру програма "Павле Савић", 2012-2013. године финансирано је 77 пројеката, објављено више од 200 заједничких публикација, одржано преко 100 семинара и заштићена су два патента", изјавио је Денио.

"Желео бих да захвалим српској влади на одлучном и све већем ангажовању у оквиру овог партнерства. То је право партнерство између наших земаља, јер обе земље учествују у подједнакој мери у овом пројекту", рекао је Денио.

Помоћница министра просвете Весна Фила оценила је да је програм "Павле Савић" од 2003. године дао импресивне резултате и подсетила је да ће наредне године бити обележена и десетогодишњица увођења двојезичне, српско-француске наставе у школе у Србији што, како је истакла, не би било могуће без подршке "француских пријатеља".

Помоћник министра просвете Радомир Жикић напоменуо је да је пред српским и француским истраживачима нови изазов пројекат "Хоризонт 2020", који наглашава потребу за умрежавањем.

Истраживач Машинског факултета у Нишу Милан Здравковић, један од добитника грантова, рекао је да је програм "Павле Савић" допринео успостављању поверења, што је један од најважнијих фактора за будућа партнерства.

Здравковић је подсетио и да се деценија овог програма обележава у недељи када је покренут досад највећи оквир за финансирање науке и истраживања у Европи "Хоризонт 2020".

Виши научни сарадник на Институту за физику у Београду Александар Милосављевић, такође добитник гранта, изјавио је да је пројекат "Павле Савић" омогућио српским истраживачима размену знања и едукацију и да је поспешио учешће научника из Србије на пројектима на синхротону СОЛЕИЛ у Француској.

Партнерство "Павле Савић", започето 2003. године, носи име великог српског физичара Павла Савића (1909-1993), оснивача Института за нуклеарну физику "Винча" и некадашњег председника Српске академије наука и уметности.

Програм, који првенствено омогућава усавршавање младих научних кадрова, објављивање заједничких радова и патентирање изума, у Србији спроводи Министарство образовања, науке и технолошког развоја, а у Француској Министарство спољних послова и Министарство за високо образовање и науку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи