Читај ми!

Москва, Терзић уручио одликовања

На церемонији у Москви амбасадор Србије Славенко Терзић доделио медаље и ордење губернатору Санкт Петербурга Георгију Полтавченку, председнику Руске железнице Владимиру Јакуњину и бившем шефу Одељења за међународну сарадњу Министарства одбране Русије Леониду Ивашову.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић доделио је медаље и ордење губернатору Санкт Петербурга Георгију Полтавченку, председнику Руске железнице Владимиру Јакуњину и бившем шефу Одељења за међународну сарадњу Министарства одбране Русије Леониду Ивашову.

"Политички односи између Србије и Русије на данашњи дан су бољи него икада. Зато желим да истакнем, да су управо тројица наших данашњих добитника дали свој драгоцени, неизмериви допринос односима какви су данас", рекао је Терзић на церемонији у Амбасади Србије у Москви.

Полтавченку је уручен Орден Републике Србије са лентом за развијање међународних и билатералних односа између Русије и Србије и за лични допринос заштити српског народа, посебно на Косову и Метохији, рекао је Терзић.

Полтавченко, коме је орден додељен на основу одлуке бившег председника Србије Бориса Тадића, као представнику председника Русије у руском централном федералном округу, којем припада и Москва, казао је да све што је чинио и чини за везе две земље, "чинио од срца, а не због награде".

Јакуњину је председник Томислав Николић доделио Златну медаљу за заслуге у области културе, организацију хуманитарне помоћи за Косово и Метохију, организацију посете руских медија Косову и извештај о ситуацији на Косову.

Председник Руских железница је казао да је веома захвалан за високу награду председника Србије, да жали што никада није био у Југославији и да се "стиди што током бомбаровања Југославије Русија није била у стању, због сопствене ситуације, да пружи руку помоћи и подршке".

Јакуњин је казао да се нада да ће доживети да кривци за погибије људи током бомбардовања бити кажњени.

Ивашову је, одлуком председника Србије, амбасадор Србије уручио медаљу за храброст "Милош Обилић", називајући Ивашова "херојем нашег доба".

Терзић је казао да је Ивашов показао хероизам током деведесетих година, "у драматичним околностима за Србију и српски народ".

Ивашов је био близак бившем амбасадору Југославије у Москви, брату Слободана Милошевића, Бориславу Милошевићу.

Одржао је опроштајни говор на сахрани Слободана Милошевића. "Збогом велики Словену, збогом војниче Слободане", рекао је тада Ивашов.

На свечаности су отпеване химне обе земље, а у културно-уметничком програму учествовала је и глумица Ивана Жигон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи