Читај ми!

Комеморативни скуп за ромске жртве

Жртве Другог светског рата морају се сачувати од заборава, а овај дан је прилика да се још једном дигне глас против сваког вида дискриминације и искључивости, рекао је председник Скупштине Небојша Стефановић, на комеморативном скупу за ромске жртве холокауста.

Комеморативни скуп за ромске жртве холокауста одржан је у Скупштини Србије, где је председник Скупштине Небојша Стефановић нагласио да се жртве Другог светског рата морају сачувати од заборава и да је и овај дан прилика да се још једном дигне глас против сваког вида дискриминације и искључивости.

"То дугујемо жртвама и прошлости, али и будућности и новим генерацијама", рекао је Стефановић на скупу поводом Међународног дана сећања на Роме који су страдали у Другом светском рату.

"Холокауст је страшна истина и највећи пораз човечанства. Милиони недужних жртава у читавом свету систематски су убијани само зато што су имали идентитет, име, презиме, другачију веру и уверење од оних који су били њихове убице", казао је Стефановић.

Председник Скупштине подсетио је да је у холокаусту током Другог светског рата страдало 1,2 милиона Рома, односно више од половине њиховог тадашњег укупног броја у Европи.

"Након Јевреја, Роми су били други на списку за нацистичко систематско истребљење, а највише их је страдало у логорима у Немачкој и Пољској. На нашим просторима Срби, Роми и Јевреји највише су страдали на територији тадашње независне државе Хрватске", рекао је Стефановић.

Србија је, према Стефановићевим речима, отворено и одговорно друштво у коме "нема места за оне који угрожавају било кога само зато што је другачије верске, националне, етничке или било какве друге припадности".

"Желимо да живимо у миру и толеранцији, у цивилизованом и човекољубивом друштву, отворени за све идентите, расе, вере и уверење. Исто, и ништа више, тражимо од других. Мржња није никад била својствена српском народу и то никада неће ни бити", поручио је Стефановић.

Комеморативни скуп оргнизовала је Ромска интерпарламентарна организација, а скупу су присуствовали и посланици српског Парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи