Влада посвећена родној равноправности

Унапређење људских права и родна равноправност важна активност Владе Србије, рекла председница Савета за родну равноправност Стана Божовић. Најављује и изградњу нових сигурних кућа. Желимо да мењамо медијску слику у Србији и вратимо породицу тамо где јој је место, рекла Божовићева.

Влада Србије посвећена је родној равноправности и унапређењу људских права у нашој земљи, а Србија не може бити демократска и срећна држава ако полови немају једнаке могућности, речено је данас на посебној седници Савета за родну равноправност.

Председница Савета Стана Божовић рекла је, представљајући резултате рада Савета, да се све обавезе Србије које се тичу конвенција и осталих докумената, а које су потребне за придруживање ЕУ, крећу у добром смеру.

"Србија је посвећена сузбијању насиља над женама", рекла је Божовићева и додала да подаци показују да су жене дискриминисане у свим сегментима због чега се мора створити амбијент у којем имају равноправне могућности.

Према њеним речима, Србија не може бити срећна земља и не може у ЕУ ако не оснажи жене и ако се оне не нађу на местима на којима желе.

Говорећи о активностима Савета за 2014. годину, Божовићева је рекла да ће се радити на економском оснаживању жена и јачању женског предузетништва, али и на њиховом политичком оснаживању, јачању положаја припадница лепшег пола које се баве науком и научним истраживањима.

Божовићева је рекла и да је потребно променити медијску слику у Србији, а која се односи на поимање породице и жене.

"Желимо да мењамо медијску слику у Србији и вратимо породицу тамо где јој је место. Потребно је да имамо јаку породицу, а претходних 10 до 15 година вредности су биле деградиране, а породица оскрнављена", рекла је Божовић.

Према њеним речима, један од приоритетних активности Савета у наредној години биће формирање сигурних кућа широм Србије, укључујући, како је додала, и три сигурне куће на Косову и Метохији.

Божовићева сматра и да је потребно веће укључивање жена у спортске активности и управне одборе клубова, јер су оне у спорту "готово невидљиве".

Како је рекла, врло је важно да се Србија истакне као лидер у региону по питању људских права и унапређења родне равноправности, за шта, како сматра, има капацитета.

Председница Савета за родну равноправност је истакла и значај Истанбулске конвенције о спрецавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, а коју је Скупштина Србије недавно ратификовала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи