Читај ми!

Осуда напада на новинаре

Напади на новинаре недопустиви су у сваком демократском друштву, изјавио је министар правде Никола Селаковић. Изразио је наду да ће починиоци ускоро бити пронађени и кажњени. НУНС тражи да се пронађу нападачи на новинарске екипе.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је да су напади на новинаре недопустиви у сваком демократском друштву и изразио наду да ће надлежни органи истражити и санкционисати такво понашање.

"Ова Влада је и њен први потредседник са Министарством правде и државне управе показали су став према новинарској струци формирањем посебног истражног тима који ће расветлити убиства новинара која више од деценије нису расветљнена, декриминализацијом клевете и добром и плодотворном сарадњом са новинарским сектором", рекао је Селаковић.

Коментаришући последњи напад на новинаре у Оџацима, где су јуче одржани локални избори, Селаковић је оценио да је то неприхватљив напад на новинарску струку поговото на такав начин у време изборног процеса.

"Новинар је неко ко је истакнут, ко је видљивији и чија је професија ризичнија. Имајући то у виду мислим да је подизање демократске свести у друштву, јачање толеранције, културе дијалога, решавање отворених питања међу људима на цивилизованији и демократичнији начин нешто на чему треба да радимо као друштво у целини", рекао је министар.

Према његовим речима, тај процес не иде само од породице, већ од обданишта, школе и на сваком месту да бисмо довели своје друштво у боље стање.

С друге стане, како је навео, треба да се ради и на професионалној етици и одговорности новинара.

"Ви новинари треба сами да схватите да лоши новинари највише вашој заједници штете и да су професионалност и етичност потребне у свим сферама друштва па и у новинарству", нагласио је Селаковић.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) је затражило да се истраже и нађу нападачи на новинарске екипе ТВ Б92 и ТВ Прва током извештавања о инцидентима на локалним изборима у Оџацима, саопштили су из тог удружења.

"Покушај насилника да спрече новинаре да известе јавност о прекиду гласања на бирачком месту представља најгрубљи атак на слободу јавног информисања, а посебно забрињава то што ни полиција не може да гарантује безбедност новинарима док обављају посао од јавног интереса", наводи се у саопштењу НУНС-а.

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) протестовала је због напада на новинарске екипе ТВ Б92 и ТВ Прва  и затражила од надлежних институција да истраже све околности напада.

У саопштењу АНЕМ указује да је извештавање о изборном процесу један од најосетљивијих медијских послова и да се медији у Србији већ годинама, приликом сваких избора, често апсолутно неоправдано оптужују за пристрасност и фаворизовање једних или других политичких опција.

Новинари Б92 Јована Штетин и Дејан Гољевац и Биљана Гаврић и Лазар Вукадиновић са Телевизије Прва нападнути су јуче испред бирачког места у Бачком Грачацу (општина Оџаци).

Како се наводи у саопштењу, озбиљнији физички напад на новинаре спречила је полиција, али их је и саветовала да се удаље, јер није могла да гарантује да ће их заштитити од могућих нових насртаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи