Читај ми!

"Црногорка" враћена Карађорђевићима

Принцези Јелисавети и њеном брату Александру Карађорђевићу решењем Агенције за реституцију враћена вила "Црногорка". Вилу у Ужичкој улици купила кнегиња Олга 1940. године, а само седам година касније вилу одузело Председништво Народне скупштине ФНРЈ.

Вила "Црногорка" враћена је правим власницима, принцези Јелисавети и њеном брату Александру Карађорђевићу. Наиме, Министарство финансија одбило је жалбу Републичког јавног правобранилаштва и потврдило решење Агенције за реституцију којим је вилу вратило потомцима кнегиње Олге и кнеза Павла.

Враћање имовине за Јелисавету Карађорђевић је велико изненађење. Каже да једва чека да направи први корак и уђе у кућу своје мајке.

"Једва чекам да ставим њен портрет што сам нашла у Белом двору у орману на улазу да могу да мислим на њу", каже принцеза Јелисавета.

Вилу коју је кнегиња Олга купила од београдске задруге 1940. године, Председништво Народне скупштине ФНРЈ одузело јој је седам година касније. После рата ту је живео Едвард Кардељ.  

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић рекао је да постоји још један правни лек на страни државе, а то је тужба управном спору. Он се нада да те тужбе неће бити јер сматра да је овај предмет у правном смислу решен.

Секулић каже да је ово специфична ситуација, јер се у тој кући налазила Амбасада Црне Горе.

"Постоји Бечка конвенција која регулише статус дипломатских представништва, али ја очекујем да ће добра воља преовладати и да ће Јелисавета и кнез што пре ући у кућу", додао је Секулић.

Принцеза Јелисавета никада није живела у овој кући. Два пута је била у њој и то када је бивша амбасадорка позвала на пријем поводом Дана државности Црне Горе.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи