Читај ми!

Приоритет смањивање листа чекања

Највеће промене у здравству, током наредне године, очекују се када је реч о листама чекања, најављује министарка Славица Ђукић Дејановић. Централизованом набавком лекова за болнице у Србији уштедеће се 25 милиона евра, тврди министарка. Строге процедура за преписивање лекова спречавају лекаре да добро раде свој посао, упозорава директорка Лекарске коморе Татјана Радосављевић.

Министарка здравља Србије Славица Ђукић Дејановић најавила је да ће у наредној, 2014. години, највећа средства бити издвојена за набавку опреме за зрачну терпију и цитостатике, а радиће се и на смањењу листи чекања у здравственим установама.

Ђукић-Дејановић је новинарима у Београду рекла да се највеће промене у наредној години очекују управо када је реч о листама чекања које су, како је навела, неуређене, па постоје пацијенти који су завршили терапије, али се још налазе на листама.

Према њеним речима, вредно се ради на увођењу електронског информационог система, који би требало да обезбеди актуелне и важеће податке.

"Иронија је да неко заказује за 2022. годину, не знамо да ли ће пацијент бити жив, а ни терапеут", истакла је Ђукић-Дејановић.

У току је и процедура за прву централизовану набавку лекова за болнице у Србији, чиме би требало да буде омогућена буџетска уштеда од 25 милиона евра.

Министарка је, коментаришући резултате истраживања спроведеног за Европски парламент, према којем се Србија другу годину за редом налази на последњем месту у Европи по квалитету здравственог система, рекла да су то очекивани резултати.

"То је наша реална позиција сигурно последњих деценију, па можда и више. Ја нисам уопште била оптимиста да ћемо ми моћи да мењамо позицију за годину дана. Ми је поправљамо, има много проблема", каже Ђукић Дејановић.

Министрка здравља учествовала је на Конференцији "Фармација: Етика и економија", где је најавила и да ће у наредном периоду Министарство здравља иницирати измене Закона о лековима и медицинским средствима, чиме ће бити олакшане процедуре и рад и државне агенције која се бави том облашћу.

"Ово је уједно апел на фармацеутску индустрију да региструју лекове у агенцији за лекове и медицинска средства, а пре свега оне лекове који ради адекватног лечења морају да се увозе", казала је министарка.

На конференцији су учествовали и представници Лекарске коморе, као и Медицинског и Фармацеутског факултета.

Директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић истакла је да је због строгих процедура за преписивање лекова и могућих високих новчаних казни лекари не могу на прави начин да раде свој посао.

"Будућност лекарске професије може бити угрожена губитком аутономије. Није лако размишљати и радити у постојећим економским условима", истакла је Радосављевићева.

Представници Медицинског и Фармацеутског факултета истакли су да Србија треба посебну пажњу да посвети такозваним генеричким лековима, који су сличног састава и својстава оригиналним медикаментима, али су знатно јефтинији.

Тим лековима пажњу, како је оцењено, треба посветити због њихове повољније цене, али не сме се ићи на штету квалитета лечења и терапије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи