Коалиција избеглица: Антисрпска кампања у Хрватској

Хрватској прети опасност од масовног физичког угрожавања преосталих Срба у тој земљи "с циљем да се иселе из ње" уколико ЕУ не осуди антисрпску кампању и величање усташтва у тој земљи, саопштила је Коалиција удружења избеглица.

Коалиција удружења избеглица упозорила је да Хрватској прети опасност од масовног физичког угрожавања преосталих Срба у тој земљи "с циљем да се иселе из ње" уколико Европска унија не осуди антисрпску кампању и величање усташтва у Хрватској.

Коалиција удружења избеглица реаговала је поводом недавног скандирања публике на фудбалској утакмици између Динама из Загреба и Хајдука из Сплита, на којој су навијачи оба клуба узвикивала усташки поздрав "За дом спремни".

"Коалиција је изненађена чињеницом да ЕУ пуна три месеца ћути и не сматра за потребно да осуди антисрпску кампању, нападе на ћирилицу и величање усташтва у Хрватској и на тај начин пошаље јасну поруку да су такве ствари неприхватљиве. Ако то убрзо не учини прети опасност да ће појединци и групе узети ствар у своје руке и почети масовно и физички угрожавати преостале Србе с циљем да се иселе из Хрватске", наводи се у саопштењу Коалиције.

Како је оцењено у саопштењу, проусташка хистерија, 18 година од завршетка рата, све више се шири у Хрватској што постаје "нормална ствар у хрватском друштву и доминантна појава која обједињује разне друштвене групе".

Коалиција поручује да је изненађена чињеницом да од 19. новембра, када је хрватски фудбалски репрезентативац Јосип Шимунић узвикивао усташки поздрав на стадиону Максимир, ниједна хрватска институција није јавно и недвосмислено осудила величање усташтва и затражила да надлежни државни органи кривично процесуирају све појединце и групе који то чине.

"Поставља се питање, ако наведене хрватске институције упорно ћуте, да ли то значи да се плаше да осуде величање усташтва, јер представљају мањину у хрватском народу или можда прећутно подржавају усташку идеологију. Да ли је Хрватска правна и демократска држава ако не поштује свој Устав у коме јасно стоји да је забрањено и кажњиво свако позивање на националну, верску и расну мржњу или било који други облик несношљивости", упитала је Коалиција удружења избеглица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи