Кустурица снима филм о Великом рату

Међународни одбор Адрићевог института у Анадрићграду оцењује да обележавање 100 година од почетка Првог светског рата у Сарајеву има политичку позадину и да је то врста политичког програма у који спада и најава подизања споменика Францу Фердинанду, и истовремено најављује да ће Емир Кустурица снимити документарни филм поводом века од Првог светског рата.

Директор Оделења за историју Андрићевог института у Андрићграду Мирослав Јовановић изјавио је да је Међународни одбор за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата оценио да припрема обележавања те годишњице у Сарајеву има политичку позадину и да је то врста политичког програма у који спада и најава подизања споменика Францу Фердинанду.

Међународни одбор, који чине историчари из Лондона и Москве, одлучио је да идејни творац Андрићграда, прослављени режисер Емир Кустурица наредне године сними документарни филм поводом 100 година од Првог светског рата, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да ће се Андрићев институт потрудити да обележавање почетка Првог светског рата, које ће трајати пет година, не буде задржано само на српском културном и научном и јавном просотору већ ће то, како је рекао, бити једна најреферентнијих тачака у Европи и свету.

Јовановић је, након јучерашњег састанка Међународног одбора за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата у Андрићграду најавио и да ће тај институт организовати промоције низа важних књига о овом догађају, од које ће неке имати револуционарни значај када је реч о узроцима почетка Првог светског рата.

Одбор за историју Андрићевог института неће се задржати само на овоме, већ ће активности бити наствљене и наредне три године, што значи 2015, 2016. и 2017. За обележавање годишњице завршетка Првог светског рата планирамо одржавање међународног конгреса који ће се бавити историјским чињеницама, али и покусајима да се садашња истина о овом догађају измени", рекао је Јовановић агенцији Срна, пренели су бањалучки медији.

Подсетио је да, како је рекао, неки за почетак Првог светског рата оптужују Србију и Русију, истакавши да обележавање 100 година од почетка Првог светског рата и није толико важно колико је битно да се обележи 2018. година, па и 2019, јер је српски народ био међу победницима у тој светској апокалипси.

Првом састанку Међународног одбора Андрићевог института за обележавање 100 година од почетка Првог светског рата, осим Јовановића и Кустурице, присуствовали су Олег Арајпетов из Москве, Светозар Рајак са Лондонске школе економије и политике, директор Ахирва Србије Мирослав Перишић и секретар Архива Иван Обрадовић.

Најављено је и да ће Одбор бити проширен и неким водећим светским историчарима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи