Светски дан борбе против сиде

Под слоганом "Ниједан живот изгубљен због сиде!" у Србији се обележава Светски дан борбе против те болести. У свету је, према подацима Уједињених нација, крајем 2012. са ХИВ-ом живело 35,3 милиона особа.

Србија и свет обележавају 1. децембар, Светски дан борбе против сиде. Под слоганом "Ниједан живот изгубљен због сиде" широм земље обележиће се тај дан.

У Србији су, према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", од почетка године 32 особе оболеле од сиде, док је 14 умрло, што је слично као и претходних година.

Према подацима Уједињених нација у свету је крајем 2012. године са ХИВ-ом живело 35,3 милиона особа, што је за 18 одсто више у односу на 2001.

Стопа тестирања у Србији износи свега један одсто, а званична статистика је регистровала 1.600 ХИВ позитивних особа. Њихов реални број би, према проценама стручњака Програма Уједињених нација за ХИВ могао да се креће између 2.500 и 5.500.

У Београду, особе које су заинтересоване да провере свој ХИВ статус могу да обаве анонимно тестирање и саветовање у Градском заводу за јавно здравље и у Студентској поликлиници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи