Читај ми!

Грађани помажу азилантима

За ализанте из Сирије, Авганистана и других земаља Блиског истока, који су у потрази за бољим животом доспели у Србију, грађани скупљају помоћ - старе зимске ствари, обућу, козметику.

Док једни блокирају пролаз азилантима до сабирних центара, други им помажу. За држављане из Сирије, Авганистана и других земаља Блиског истока, који су побегли од рата и у Србију доспели у потрази за бољим животом у Европи, грађани скупљају старе зимске ствари, обућу, козметику.

Азиланти, за које није било места у центру у Боговађи, новембарске дане проводе у оближњој шуми. Прошле недеље посетиле су их Милка и Наташа, које су им однеле две кесе ствари. На то су се, кажу, одлучиле гледајући несрећу тих људи на телевизији и фотографијама. На терену је, тврде, ситуација још тежа.

"Он је обукао ту 'монт' јакну, загрлио сам себе и скакао кроз масу са сузама, уплакан, и викао 'тенк ју, тенк ју'. Када видите јапанке на ногама тог човека, све вам постаје јасно, он просто никад није видео снег, а са друге стране се осећа запостављено, сам", рекла је Милка Дамјановић и додала да азиланти немају шта да обују, да су им отекли прсти, као и да немају најобичнији лек против тих отока.

По повратку из Боговађе позвале су људе путем друштвених мрежа да азилантима помогну колико могу. У почетку се одазвало њих тек неколико. Када су објавиле фотографије прве посете азилантима у шуми, интересовање се повећало, па сада људи из целе Србије доносе гардеробу.

Доносе зимске комбинезоне, старе капуте, јакне, које су изашле из моде, али и даље употребљиве.

"Ми смо их једноставно замолили да претресу своје ормане и подруме, међутим људи скидају са себе и дају, и шал и капу, и рукавице, имали смо људе који отворе торбу и једноставно изваде све што имају у торби", каже Дамјановић.

Помоћ азилантима скупљаће се петком и суботом у Београду у Улици Ђуре Јакшића број 6, од 14 до 16 часова, а недељом ће се приватним аутомобилима одвозити у Боговађу.

У суботу, 7. децмбра, помоћ ће бити сакупљана од 14 до 20 часова у улици Ђуре Јакшића број 6.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи