Награде за заштиту права оболелих од ХИВ-а

Виолинисткиња Татјана Олујић и оснивач организације Став плус из Суботице Борис Ковачић добитиници су овогодишње Награде за храброст "Иван Радојичић". Омладина ЈАЗАС додељује награду по други пут поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде.

Добитиници овогодишње Награде за храброст "Иван Радојичић" због залагања на сузбијању стигме и дискриминације, заштите права и унапређење положаја особа које живе са ХИВ-ом су виолинисткиња Татјана Олујић и оснивач организације Став плус из Суботице Борис Ковачић.

Како се наводи у образложењу награде, које Омладина ЈАЗАС додељује по други пут поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде, Олујић је награду добила јер је учествовала на бројним хуманитарним концертима које су организовале организација које се баве особама које живе са ХИВ-ом, али и скретањем пажње на ХИВ оболеле током својих гостовања у медијима и на другим манифестацијама.

Ковачић је, како се наводи у саопштењу Омладине ЈАЗАС-а, награђен јер је својом храброшћу и пожртвованим радом веома допринео разбијању предрасуда о ХИВ-у и АИДС-у, приближавању неифинцираних и инфицираних особа, смањењу стигме и дискриминације, "а пре свега, својим примером је многима дао наду и вољу за корак даље ка бољем животу".

Комисију која је одлучивала о наградама чинили су професорка Медицинског факултета у пензији докторка Викторија Цуцић, имунолог доктор Александар Дујић, уметнички директор "Мадленијанума" Бранка Радовић, новинарка РТВ Студио Б Ивана Вучићевић, адвокат Бане Секулић и извршни директор Омладине ЈАЗАС-а Карло Борас.

Награда за храброст "Иван Радојичић", која је установљена прошле године, добила је назив по првој особи у Србији која је јавно обзнанила свој позитиван ХИВ статус и који је својим личним примером дао допринос отклањању стигме и дискриминације према особама које живе са ХИВ-ом.

Радојичић је умро 21. октобра 2009. године, у тридесетдеветој години живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи