Читај ми!

Дивља или етничка градња на Брезовици

Стуб привредног развоја у Штрпцу био је туризам. Ова привредна грана на врховима Шар планине изумире и све је мање посла. То међутим није сметња градњи велелепних објеката, надомак запуштеног ски-центра Брезовица.

У Штрпцу, највећој српској средини на југу Косова и Метохији, већина становништва опстаје захваљујући примањима у здравству и образовању које финансира Влада Србије. Ски-центар, окосница привреде у овој општини, не ради.

Поред незапослености, у Штрпцу је проблем и дивља градња у заштићеној зони националног парка. Власници већине илегално подигнутих објеката су Албанци, који својим присуством прете да угрозе етничку структуру ове средине.

Стуб привредног развоја у Штрпцу био је туризам. Ова привредна грана на врховима Шар планине изумире и све је мање посла.

То међутим није сметња градњи велелепних објеката, надомак запуштеног ски-центра Брезовица. До 2009. године, док није формирана општина Штрпце по косовскоим систему, самоуправа из система Владе Србије је стопирала градњу 400 дивље започетих објеката надомак ски центра.

"После 2009. године не само да су ти објекти срушени, него чујем да су добили и грађевинске дозволе. И још поред тих 400 објеката грађевинску дозволу су добили још 300 објеката, што значи 700 објеката је овде на овом простору овде изграђено у току ових последњих три до четири године", каже Петар Јовановић, бивши радник Службе урбанизма. 

Урбанизација, илегална или не, овде у викенд зони на Брезовици се наставља. Продато је 10 парцела. Радове изводи канцеларија за геодезију општине Урошевац. 

Поред викендица, у току је градња и приватних хотела. У локалној самоуправи која ради по систему Ваде Србије указују да се ради такође о нелагалној градњи.

Упозоравају да ће већи проблем но што је илегална градња, настати када власници подигнутих објеката буду затражили да буду регистровани као житељи Штрпца.

Председник Привременог већа у Штрпцу Иван Реџић каже да су већина власника у викенд зони Албанци и да постоји опасност промене етничке стриуктуре.

"Њиховом пријавом на територији општине Штрпца комплетна етничка структура би се променила на територији општине Штрпце. Дозволе су издаване за огромне количине новца, где по закону нису смели - актуелна власт, да издају такве дозволе", каже Реџић. 

Наводе о илегалној градњи у викенд зони на Брезовици покушали само да проверимо овде у општини, код актуелног председника Братислава Николића. Речено нам је да има унапред заказане састанке И да нема времена за нас.

У општини Штрпце тренутно живи око 11.000 људи, а две трећине су Срби.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи