Илић: Низ нетачних података о здравству у Србији

У рангирању здравствених систама у Европи, по којем је Србија на зачељу листе, изнет је низ нетачних података, тврди директор Института "Батут" др Драган Илић.

Директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" др Драган Илић изјавио је да рангирање здравствених система у Европи, по коме је Србија другу годину заредом заузела последње, 35. место, садржи низ нетачних података и да наше надлежне инситутиције већ припремају коментар тог извештаја.

"У Институту 'Батут' се прикупља највећи део података који је наведен у јуче објављеном истраживању, које је експертска организација са седиштем у Шведској урадила за потребе Европског парламента. Нисмо имали ниједан једини захтев, било кога, да их доставимо", рекао је за Танјуг доктор Илић.

Истичући да надлежни у Србији немају "апсолутно никакве информације о томе када је извештај рађен и ко је попуњавао упитник", он је приметио да се званични подаци "Батута", који су јавно доступни, у многоме не поклапају са наводима извештаја.

Истраживачи европске експертске организације су постигли консензус да не објављују ко су њихови извори за састављање индекса, рекао је др Илић и додао да надлежни у Србији анализирају извештај и да ће ускоро објавити званичне податке, упоредо са онима који су наведени у документу припремљеном за Европски парламент.

Истраживање, под називом European Health Consumer Index (EHCI), показало је да Србија није поправила ни за један бод прошлогодишњи збир поена, пренео је лист Политика.

У овогодишњем истраживању здравствени системи су рангирани у шест индикатора више него лане, укупно у 48 тачака, које су обухватиле шест подручја: поштовање права пацијената и информисаност, време чекања на поједине операције и прегледе, исходи по здравље, превенција и доступност услуга које се пружају, фармацеутска средства која добијају болесници, а први пут ове године рангирана је и област превенције.

Здравство Србије је од 1.000 могућих поена добило 451, а највише опет Холандија са 870. Дно лествице Србија дели са Румунијом, Летонијом, Пољском и Бугарском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи