Читај ми!

Пет и по деценија Телевизије Београд у шеми ЈРТ

На данашњи дан, пре тачно 55 година, Телевизија Београд је почела емитовање програма према шеми Југословенске радио-телевизије.

Телевизија Београд је на данашњи дан, пре тачно 55 година, почела емитовање програма према шеми Југословенске радио-телевизије.

Наизменично, програм се емитовао из Телевизије Београд и Телевизије Загреб, са одложеним емитовањем из ТВ Љубљане и филмским прилозима који су стизали из Скопља, Сарајева и Титограда.

Сви програми емитовани су уживо. У тим условима требало је из дана у дан стварати програм свих жанрова који је увек представљао нов почетак.

Емитовање програма је најпре почело са Београдског сајма 23. августа 1958. године, да би после техничког усаглашавања, емитовање програма почело на данашњи дан пре пет и по деценија.

Дневни програм је почињао и завршавао се телопом "Експериментални ТВ програм", све док се нису стекли технички услови (довољан број предајника и репетитора), па је телоп склоњен са екрана 15. маја 1966.

Авалски торањ, изграђен 1965. године, постао је телевизијски предајник и симбол престонице, РТС се ускоро уселио у нову зграду у Абердаревој улици, а седамдесетих година почело је емитовање и Другог програма.

У историји РТС-а остаће забележено да је пренос сахране Јосипа Броза Тита 1980. године био подвиг за телевизију тог доба, а слика пада режима Николаја Чаушескуа у Румунији 1989. године у свет је отишла управо преко Београда.

Од пре осам година Телевизија Београд као саставни део РТС-а део је Медијског јавног сервис, а у складу са савременим токовима пре пет година почело је емитовање и Дигиталног програма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи