Читај ми!

Споменици културе чекају ново рухо

Од земљотреса у Краљеву страдали су не само стамбени објекти него и споменици културе. Међу њима и спомен-костурница српских и аустроугарских војника у селу Закута. Уочи 100 година од почетка Првог светског рата, Завод за заштиту споменика културе у Краљеву конкурисао је за конзерватсорке радове на споменицима из тог периода.

Уочи великог јубилеја, 100 година од почетка Првог светског рата, Завод за заштиту споменика културе у Краљеву конкурисао је за новчана средства за неопходне конзерваторске радове на споменицима из тог периода. Готово сва спомен-обележја претрпела су озбиљна оштећења у земљотресу 2010. године.

У спомен костурнци у порти цркве у селу Закута положене су кости српских и аустроугарских војника и по томе је ово обележје јединствено у Гружанском крају.

Марјан Аксентијевић из села Закута каже да је још био ђак у сеоској школи када је последњи пут отварана гробница а потом и трајно забетонирана.

Спомен костурница је освећена 1932 године. Са ње је скинута биста краља Александра Карађорђевића и мермерна плоча у подножју. Блокови се држе али тераса се већ урушава. Спомен звонара у селу Сирча је ипак у још горем стању. Звонара је старија и потиче из 1927 године.

Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику је одобрило 1.140 000 динара за конзервацију споменика у Закути али је због безбедности деце у школи и верника у цркви Завод за заштиту споменика из Краљева је преусмерио средства у Сирчу.

"Споменици су озбиљно девастирани и у Заводу сматрају да не треба одлагати конзервацију. Обележја нису споменици културе већ добра под претходном заштитом што значи да ће их Завод поново завести у књиге. Са вишим степеном заштите веће су и шансе да се овим споменицима врати првобитни изглед", каже Душан Јовановић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи