Нова блокада пута због азиланата

Мештани Врачевића код Лајковца блокирају прилаз Боговађи, где се налази центар за азиланте. Блокада уследила пошто су азиланти у Обреновцу синоћ смештени у хотел. Влада одредила објекте у којима ће бити смештени тражиоци азила.

Неколико сати пошто је пронађено привремено решење за азиланте из Обреновца, који су синоћ смештени у хотел, мештани Врачевића код Лајковца, блокирају од ноћас све прилазе селу Боговађа, где се налази центар за азиланте, онемогућавајући им допремање хране.

Мештани Врачевића пропуштају само возила Хитне помоћи, а на блокаду су се одлучили пошто је супротно одлукама Владе у њихово село у две куће прошле ноћи смештено, како тврде, 180 азиланата.

Председник Месне заједнице Врачевић Јован Ивановић у име мештана захтева да се азиланти одмах иселе из приватних кућа и да се у центар за азиланте у Боговађи смести онолико страних држављана колико у њему има кревета.

У међувремену, Влада Србије је одлучила да тражиоце азила смести у објекат предузећа "Сава-тент" у Обреновцу, као и у објекте на територији општина Сјеница и Тутин.

Помоћ тим општинама при смештају азиланата најавила је и Канцеларија за одрживи развој недовољно развијених подручја, којом руководи министар Сулејман Угљанин, на чију је иницијативу и донета таква одлука.

Државни секретар у МУП-у Србије Владимир Божовић изјавио је да су азиланти у Боговађи практично напољу, у шуми, и да ће убрзо бити смештени у објекте на подручју Сјенице и Тутина.

Кризни штаб општине Сјеница одлучио је вечерас да прихвати око 100 азиланата и прецизирао да ће их сместити у приватни хотел "Берлин" који се налази у центру града. Председник општине Тутин Шемсудин Кучевић је рекао Танјугу да у Тутину постоје два објекта у којима би могли да се сместе азиланти и додао да ће бити све учињено да им се обезбеде нормални услови.

Влада је на данашњој седници тражиоце азила ослободила обавезе плаћања боравишне таксе, а Комесаријат за избеглице и миграције, надлежна министарства и локалне самоуправе задужила да спроведу Владин закључак и обезбеде неопходан смештај тражиоцима азила.

Влада је, такође, најоштрије осудила насиље и подметање пожара у бараци намењеној за смештај тражилаца азила у Обреновцу.

Хапшење због подметања пожара 

Осумњичени за подметање тог пожара М. Г. (34), ухапшен је и њему је одређено задржавање до 48 сати.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић је задовољан развојем ситуације.

"Ово је претило да постане хуманитарна катастрофа и радује нас да су уважена наша два главна аргумента, а то је да су те бараке неусловне за живот, а, с друге стране, што је уважен став ЕПС-а да је круг електране третиран као брањено подручје с ограниченим кретањем свих људи укључујићи и странце", рекао је Чучковић.

Протекле ноћи, уз јаке снаге обезбеђења, азиланти из Авганистана, Пакистана и других држава, али и азиланти из центра у Боговађи, смештени су у хотел "Обреновац". Како јавља репортер РТС-а, тамо је ситуација сада мирна.

Према речима Владимира Божовића, хотел је "претворен у преноћиште како ти људи не би провели ноћ на снегу и хладноћи".

"Ово је велика опомена за све нас да морамо показати више људскости и хуманости као грађани и сетити се кад су Срби и наши суграђани били у оваквој и сличним ситуацијама као избеглице и невољници", рекао је Божовић.

Истовремено, мештани Врачевића одлучни су да на блокадама остану све док се њихови захтеви не реше, а најављују и шире протесте од недеље, очекујући подршку мештана суседних села.

Мештани, такође, захтевају да се на пролеће центар за азиланте у Боговађи преуреди у дечје одмаралиште, што му је претходно и била намена.

У Центру за помоћ тражиоцима азила сматрају да је проблем у Обреновцу могао да се избегне правовременом и одговарајућом реакцијом државе, уз јасну поруку шта је морално, а шта незаконито. Потребно је и објаснити ко тражи азил у Србији.

"Свако од њих има своју тешку судбину. То су жене које су мајке, долазе са децом, покушавају да одрже породицу на том путу. То су млади мушкарци који су побегли од рата. Који не желе да учествују у рату, да убијају, као што је сада ситуација у Сирији", каже Радош Ђуровић из Центра.

Иван Гергинов из Комесаријата за избегле и расељене каже да две и по године траје напор Комесаријата и других органа да се расељенима обезбеди трајан смештај. "Ви сте новинари сведоци да смо имали протесте у осам општина да је увек на челу локална самоуправа и да су аргументација и сценарио идентични", рекао је Гергинов.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи