Шабић: Правни систем недовољно помаже жртвама

Правни систем Србије веома споро прихвата решења која би могла да допринесу бољем положају жртава, сматра повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић. И када се донесу решења, често остају без ефеката, рекао Шабић на конференцији Виктимолошког друштва Србије.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је да правни систем Србије недовољно брзо прихвата решења која би могла да допринесу бољем положају жртава, а чак и када се донесу, тврди Шабић, немају ефекта.

"Узашно споро наш правни систем и правни поредак улажу решења која би могла битно допринети пожељнијем положају жртава. Друга још озбиљнија ствар, према мом мишљењу, јесте што веома често и онда када успемо да инсталирамо та решења у нормативни правни поредак, она остају без ефеката", рекао је Шабић.

Како је навео на Четвртој годишњој конференцији Виктимолошког друштва Србије, у српском правном поретку постоји "бесмислица" да су закони добри, али се често не примењују.

"Бар правници морају о том проблему имати крајње позитивистички приступ. Право које се не примењује није право", поручио је Шабић.

Према његовим речима, ако неко говори да је уношењем неког решења у нормативни поредак заштитио жртву, а не чини ништа да та решења постану део реалног живота,"или се самозаварава или заварава нас".

"То је ствар којој свакако треба стати на пут", истакао је Шабић и додао да је данас у транзиционој Србији много ситуација у којима човек може бити жртва.

Конференција Виктомилошког друштва окупила је више од 80 учесника из земље, региона, попут Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније, али и из света - Велике Британије, Белгије, Италије, Словачке, САД, Аустралије, Индије и Израела.

Циљ конференције је да окупи стручњаке и истраживаче који се баве правима жртава и пружањем помоћи жртвама насиља и других видова криминалитета и омогући свеобухватну размену искуства и знања.

Тема конференције, која се одржава и сутра, јесу закони и њихова примена, као и политике за борбу против криминалитета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи